středa 31. října 2012

Pozdrav z Indie



Tak jsem se dnes vydala do Indie! Nepotřebovala jsem k tomu ale ani letadlo, ba dokonce ani dobrodružných 80 dní! Stačila mi k tomu pouhá jedna jediná kouzelná sklenice skvělé směsi koření tandoori - jemně pikantní pasty, která je charakteristická svojí načervenalou barvou a mimořádnou chutí, jíž dominuje tamarind, koriandr a římský kmín. Rozpoznáme tu ale ještě třeba kurkumu, skořici, pálivou papriku, sladkou papriku, zázvor, sůl, rajče a česnek. Je vynikající nejen pro grilování masa, ale i zeleniny. A protože maso doma zrovna nebylo, rozhodla jsem se pro variantu vegetariánskou - tofu-zeleninovou. A tady je výsedek!

Vegetariánské tandoori tofu
Ingredience (2 osoby): 1 bílé přírodní tofu (200 g), 2 lžíce pasty tandoori, 1 bílý jogurt, 3 strožky česneku (prolisovaný), 2 cm zázvoru (nastrouhaný), šťáva z půlky citronu, půlka dýně hokaido, zelená mladá cibulka, olej, sůl, pepř, rýže.
1. Nejdříve si ve větší misce připravíme jednoduchou marinádu: dvě lžíce tandoori pasty rozmícháme s jedním jogurtem, rozmačkaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, přidáme šťávu z půlky citrónu. Pokud máme v dosahu, můžeme  a pár nasekaných lístků máty. Pořádně zamícháme.
2. Tofu opláchneme, osušíme a nakrájíme kousky velikosti přibližně 1x2 cm veliké. Vložíme do misky a marinujeme, nejlépe přes noc.
3. Namarinované kostky osmažíme naprudko na lehce olejem vymazané pánvi tak, aby se na povrchu tofu vytvořila jemná krustička (celkem 5-7 minut). Pak přidáme na kousky (proužky) nakrájenou dýni hokaido (záměrně ji neloupeme, ponecháme-li slupku, všebude zdravější a zároveň příjemně křupavější) a společně na pánvi restujeme (můžeme dle potřeby přidat olej).
4. Na závěr přidáme na kolečka pokrájenou mladou cibulku, promícháme a krátkou dobu restujeme.
Na samotné vaření si předehřejeme gril nebo troubu. Vyjmeme maso z marinády a grilujeme nebo pečeme na omastkem vymazaném plechu.
5. Lze podávat samotné s jogurtovým dresinkem, případně promíchat s rýží.



Žádné komentáře:

Okomentovat