sobota 13. října 2012

Bramborový salát trochu jinak

Nevím, proč, ale vždycky jsem si myslela, že bramborový salát je takovou typickou záležitostí středoevropské kuchyně. Za socialismu byl vedle vlašáku králem bufetůi a české Vánoce si bez něj asi jen tak představit neumíme. Doma jsme tu klasickou, majonezou propojenou pochoutku plnou zeleniny připravovali vlastně jen několikrát do roka, hlavně právě o Vánocích... Prostě tradice! Nebo že bych cítila potřebu vytvářet nějaké stereotypní pohledy na gastronomii? :-) Když jsem se před časem začala seznamovat s různými národními kuchyněmi, zjistila jsem, že bramborový salát připravují snad všude na světě, kde jsou běžně dostupné brambory. Dokonce i v Albánii mají svou typickou variantu bramborového salátu! Není se čemu divit, vždyť brambory jsou celkem sympatická potravina. A pokud má někdo fantazii, lze jse kombinovat se spoustou dalších zajímavých dodatků. Nabízí se nám tak vlastně neomezené množství variací bramborových salátů, kterými se lze zavděčit vlastně téměř každému. Tady je variace první, která je inspirována bramborovým salátem z jednoho polského alternativního bufetu. Nechybí v něm totiž pro polskou kuchyni tak typický kopr, který jsem si v poslední době dost oblíbila... Chápu, že jeho chuť nemusí každému vyhovovat, ale dodává salátku neocenitelnou jedinečnost :-) Salát je navíc velmi lehký a jeho příprava je docela jednoduchá. Je ideální jako příloha třeba ke grilované rybce nebo kuřecímu masu. Já ho mám ale ráda jen tak jako samostatné jídlo, což jistě ocení i vegetariáni.

Bramborový salát s koprem a kukuřicí
Ingredience: 1 kg středně velkých brambor, malá plechovka sterilované kukuřice (125 g), kelímek zakysané nízkotučné smetany, 1 větší cibule, sůl, pepř, lžíce sušeného kopru (nebo čerstvý, ten je samozřejmě lepší).
1. Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí oloupeme a protlačíme přes bramborové sítko nebo nakrájíme na kostičky.
2. V míse smícháme brambory se sterilovanou kukuřicí (ze které scedíme nálev), s na kostičky pokrájenou cibulí, hysanou smetanou. Ochutíme solí, pepřem a koprem.
3. Necháme vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat