neděle 28. října 2012

Česká "čína", která chutná!

Možná je to tak trochu nehorázné, ale tak jsme ten sátní svátek gastronomicky oslavili pravou českou "čínou"! Přesněji pikantními nudlemi s kuřecím masem, zeleninou a sezamem! Vše potřebné se tak nějak náhodou právě nacházelo doma v lednici, a tak jsme neodolali. Jednu výhodu to samozřejmě mělo: jelikož příprava "číny" nezabere příliš mnoho času (je to jídlo typu "bleskovka"), zbylo nám ho pak spousta nejen na lelkování, ale i na procházku krásně mrazivým slunečným odpolednem...

Pikantní nudle s kuřecím masem, zeleninou a sezamem
Ingredience (4 porce): 250 g sušených tenkých vaječných nudlí, 1 středně velká cibule (rozpůlená a nakrájená na proužky), 3 stroužky česneku (prolisované), 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru (pokrájený na malé kousky), 300 g kuřecího masa (nakrájené na proužky), 5 lžic sojové sladké omáčky, 2 středně velké mrkve, 200 g bílého zelí, 1 větší červená paprika (zeleninu pokrájíme na zhruba stejně velké tenké proužky), 1 střední pórek (pokrájený na kolečka), pepř, sůl, 2 lžíce škrobové moučky.

1. Připravte nudle podle návodu na obalu, dobře sceďte a odložtena pozdější použití.
2. Na předehřáté pánvi rozehřejte olej, do něho vložte cibuli, česnek a zázvor a restujte asi 3 minuty. Poté přidejte kuřecí maso a restujte do zezlátnutí až zhnědnutí (někdy maso před restováním obalím v bramborovém škrobu, pěkně se zatáhne a na povrchu se vytvoří křupavá kůrčička). Pak osolte, opepřete a přidejte sojovou omáčku.
3. Do směsi masa přidávejte postupně mrkev, po třech minutách zelí, pak pokrájenou červenou papriku a na úplný závěr pórek. Vše restujte tak dlouho, aby byla zelenina měkká, ale zároveň ještě křupavá.
4. Na vedlejší pánvi na sucho orestujte 4 lžíce sezamových semínek tak, aby jemně zhnědla. Poté je vmíchejte do směsi a krátce restujte.
5. Na závěr do pánve vložte předpřipravené nudle a na plameni promíchejte, tak aby se celá směs důkladně prohřála.

Žádné komentáře:

Okomentovat