pondělí 22. října 2012

Kachna, co málem uletěla z pekáče

Kachnu sice doma nemíváme často, ale když už, tak si s ní vždycky pěkně užijeme! A s touhle tomu rozhodně nebylo jinak. Realizaci tohoto skvělého receptu totiž doprovázel dramatický výbuch keramického pekáčku, který se na plotně roztříštil do všech stran. Jakoby chtěl dopřát kachním stehýnkům poslední let! No, lítalo to pěkně a kuchařka musela ten šok spláchnout francouzským vínem, kterým kachýnku předtím intenzivně podlévala. Stehna ale byla zachráněna a nakonec se dostala ke spokojeným strávníkům hezky na talíř... Tady je ten skvělý, tak trochu dramatický recept...

Kachní stehna na medu, červeném víně a rozmarýnu s vesele šťouchanými brambůrky
Ingredience (4 osoby): 4 kachní stehna, 1 velká cibule nakrájená na plátky, 4 lžíce medu, 3-4 dcl hutnějšího červeného vína, sůl, kmín, pepř a 4 snítky rozmarýnu, tuk na smažení
Příloha: 600 g vařených brambor, 1 střední cibule, hrst čerstvé petrželky, sůl, pepř, máslo
1. Kachní stehna očistíme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme medem a posypeme kmínem.
2. V pekáčku rozpustíme olej nebo kachní sádlo a na něm maso opečeme ze všech stran. přidáme cibuly pokrájenou na kolečka a společně krátce restujeme. Povrch stehen posypeme lístky rozmarýnu a vče zalijeme červeným vínem.
3. Vložíme do troby rozpálené na 200 stupňů Celsia a prudce pečeme 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 170 stupňů Celsia a dvě hodiny zvolna pečeme. Průběžně stehna přeléváme výpekem, případně podlijeme  vodou.
4. Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě. Mezitím nakrájíme cibulku na kostičky a osmahneme na lžíci sádla do zlatova. Petrželku nakrájíme na drobno. Po uvaření brambory šťouchadlem rozmačkáme, přidáme zlatavou cibulku a petrželku, dle chuti osolíme a opepříme.
5. Společně podáváme zalité červeným výpekem a zapíjíme kvalitním červeným vínem.

Žádné komentáře:

Okomentovat