sobota 6. října 2012

Ptáček, co vám neuletí...


Původně se mělo jednat o takový typický nedělní sváteční oběd, ale tak nějak spontánně jsem vše uvařila a snědla už v sobotu... Proč by vlastně sobota neměla být taky sváteční? A udělala jsem dobře. Na talíř mi přilétl vypečený nadívaný ptáček zalitý omáčkou z červeného vína a brusinek! Byla to neskutečně dobrá volba... Doporučuji zkusit a ochutnat, rozhodně nebudete litovat!

Vypasený ptáček na červené sladkokyselé omáčce
Ingredience (1 porce): 150-200 g plátek hovězího masa z kýty, plátek šunky (lze použít i slaninu), dva plátky eidamu, 1 natvrdo uvařené vejce, snítky rozmarýnu, pepř, sůl, hladká mouka, naložené brusinky nebo brusinková marmeláda, červené víno.
1. Maso očistíme a osušíme, naklepeme, po obou stranách osolíme a opepříme.
2. Plátek poklademe střídavě sýrem a šunkou (slaninou), okořeníme lístky rozmarýnu. Na vše rovnoměrně rozetřeme brusinkovou marmeládu, případně poklademe brusinkami kompotovanými. Nakonec přidáme uvařené vejce a zabalíme do úhledného tvaru. Lze svázat provázkem, případně párátky.
3. Obalíme v hladké mouce.
4. Na pánvi rozpálíme olej a maso v něm ze všech stran řádně opečeme.
5. Ptáčka na chvíli vyndáme z pánve.
6. Výpek v pánvi zlehoučka a decentně zaprášíme hladkou moukou, promícháme. Podlijeme 2 dcl červeného vína, přidáme 2-3 lžíce brusinek, 2 snítky rozmarýnu a promícháme. Vložíme sem zpět našeho ptáčka a pod poklicí dusíme na mírnějším ohni zhruba 10 minut. Za tuto dobu se omáčka lehce zahustí. Lze ji také dle chuti přisolit a připepřit.
7. Podáváme s rýží a červeným vínem.












Žádné komentáře:

Okomentovat