pondělí 8. října 2012

Dám ti pěknou čočku!

Proč pořád tak "experimentovat", že? Co si takhle jednou dát starou dobrou klasiku! Čočka se sázeným vejcem je vlastně taková bílkovinová bomba, kterou je dobré čas od času nechat v kuchyni vybuchnout! A nemusí to být jen na Nový rok! Když je tahle bomba dobře chuťově upravená, potěší i gurmány. Někdo sice může namítnout, že ho čočka nadýmá a že by se po jejím požití mohl třebas společensky znemožnit, ale pro tyto účely je tu snadná pomoc! Já do čočky přidávám saturejku, která nejen skvěle voní a chuť čočky výborně doplní, ale všechny ty nelibé účinky výrazně neutralizuje. Takže, s chutí do toho! Tenhle recept zvládne i začátečník!

Veselá čočka nakyselo
Ingredience (pro 4 osoby): 300 g čočky, tuk na smažení (ideálně sádlo, případně máslo), 1-2 střední cibule, hladká mouka (2 lžíce), sůl, pepř, ocet, saturejka (1-2 lžíce), 4 vejce, kyselá okurka.

1. Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu. Pokud používáme předvařenou či jinou "rychlovarnou" čočku, postupujeme podle návodu.
2. Na jemné kostičky pokrájenou cibulku osmažíme na tuku tak, aby zesklovatěla. Zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Mícháme, aby se nám neudělaly hrudky, povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky.
3. Čočku dochutíme octem, solí a pepřem, nezapomeneme přidat nadrcenou saturejku. Podle potřeby ještě krátce a  na mírném plameni provaříme.
4. Podáváme se sázeným vejcem a kyselou okurkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat