Proč pořád tak "experimentovat", že? Co si takhle jednou dát starou dobrou klasiku! Čočka se sázeným vejcem je vlastně taková bílkovinová bomba, kterou je dobré čas od času nechat v kuchyni vybuchnout! A nemusí to být jen na Nový rok! Když je tahle bomba dobře chuťově upravená, potěší i gurmány. Někdo sice může namítnout, že ho čočka nadýmá a že by se po jejím požití mohl třebas společensky znemožnit, ale pro tyto účely je tu snadná pomoc! Já do čočky přidávám saturejku, která nejen skvěle voní a chuť čočky výborně doplní, ale všechny ty nelibé účinky výrazně neutralizuje. Takže, s chutí do toho! Tenhle recept zvládne i začátečník!
Veselá čočka nakyselo
Ingredience (pro 4 osoby): 300 g čočky, tuk na smažení (ideálně sádlo, případně máslo), 1-2 střední cibule, hladká mouka (2 lžíce), sůl, pepř, ocet, saturejka (1-2 lžíce), 4 vejce, kyselá okurka.
1. Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na
hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po
dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu. Pokud používáme předvařenou či jinou "rychlovarnou" čočku, postupujeme podle návodu.
2. Na jemné kostičky pokrájenou cibulku osmažíme na tuku tak, aby zesklovatěla. Zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Mícháme, aby se nám neudělaly hrudky, povaříme a poté vmícháme do uvařené
čočky.
3. Čočku dochutíme octem, solí a pepřem, nezapomeneme přidat nadrcenou saturejku.
Podle potřeby ještě krátce a na mírném plameni provaříme.
4. Podáváme se sázeným vejcem a kyselou okurkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat