pondělí 1. října 2012

Pohankové karbanátky jedna báseň

Pohanka je pro mě objevem posledního roku. Do té doby jsem ji znala jen v podobě pro mě ne moc chutné pohankové kaše z menzy a dlouho jsem jí odolávala. Ke své velké škodě. Teď už to vím a mohu ji vřele doporučovat. Zakoupila jsem jí totiž celý půlkilový (a tak trochu bezedný) pytlík a společně teď zažíváme nezvykle příjemné chvíle. Musím říct, že jsme se celkem spřátelily (my dvě) a vypadá, že nám to ještě nějakou dobu vydrží. Pohanka je totiž velmi inspirativní a inspirující. Už jsme spolu podnikly několik zásadních sblížení. Jedním z nich byly i tyhle skvělé pohankové karbanátky, na které určitě někde existuje odborníky zapsaný recept, mě však má kuchařská intuice vedla touto cestou. Pohanka má totiž nezaměnitelnou chuť a podle mě se k ní - podobně jako ke kachně červené zelí a bramborové knedlíky - hodí uzené, česnek a majoránka. Ty její jemně štiplavou a pro někoho možná trochu nezvyklou chuť pozitivně vyladí, takže určitě zachutná všem. Uzené lze vynechat (podobně jako v případě bramboráků) a vznikne varianta vhodná i pro vegetariány. Dobré je, že stačí pouze oddělit část hmoty na karbanátky před přidáním masa a radost uděláme skutečně téměř každému.
P.S. Bonusem pro všechny kuchaře je snadná a především rychlá příprava pohanky.

Pohankové karbanátky
Ingredience (pro 4 osoby): 100-150 g pohanky, 100 g uvařeného uzeného masa (lze nahradit kvalitní slaninou či dobrou voňavou uzeninou nebo klobásou), 1 celé vejce, 2 velké lžíce majoránky (v létě je ideální čerstvá, pokud nemáme, použijeme sušenou, 4 větší stroužky česneku, hrubá mouka, strouhanka, sůl, pepř, 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé petrželky.
1. Pohanku propláchneme na sítu studenou vodou a zbavíme případných nečistot.
2. Vsypeme ji do osolené vroucí vody a vaříme do měkka (zhruba 5-10 minut). Pak hrnec s pohankou odstavíme z plotny a necháme „dojít" 20 minut.
3. Vychladlou pohanku scedíme a vsypeme do velké mísy, kam přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu či uzené maso, jedno vejce, majoránku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a petrželku. Vše důkladně promícháme, podle chuti dosolíme a okořeníme. Pokud je směs řidší, zahustíme lžící hrubé mouky a přidáme trochu strouhanky.
4. Z této hmoty tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a následně smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji dozlatova. po vyjmutí z pánve odsajeme přebytečný tuk položením karbanátku na papírový kuchyňský ubrousek.
5. Chceme-li vytvořit ještě zdravější variantu, můžeme karbanátky péci v troubě (rozehřáté na 180 stupňů Celsia, 15 minut).
6. Podáváme s vařenými bramborami a s omáčkou připravenou z jogurtu, lžičky olivového oleje, několika kapek balzamikového octa, soli, pepře a čerstvých bylinek (pažitka nebo petrželka).


Žádné komentáře:

Okomentovat