neděle 30. září 2012

Makovec - to je věc!


V neděli v podvečer se u nás doma vždycky peklo sladké! Máma si představovala, že vydrží na celý týden (sladké), ideálně až do další neděle, a ráno si trochu přispí (máma), protože nebude muset připravovat nic složitého k snídani. Prostě nám jen ukrojí kus té buchty a bude. Každá sladkost ale vydržela maximálně do úterý. Rekord byla středa. Nejinak tomu bylo i v případě makovce, přesněji řečeno makové bábovky! Ta byla totiž tak trochu sváteční, protože s mákem to nebylo vždy jednoduché. Musel se nejdřív sehnat, což před rokem 1989 nebyla tak zcela samozřejmá věc. Někdy jste na něj v obchodě nenarazili, jak byl rok dlouhý. Pak se mák musel umlít. To byla vždycky tátova práce, neboť máma mletí máku na ručním mlýnku považovala za technicky a fyzicky velmi složitou věc. Teda, spíš chtěla otce zapojit. A on - coby technicky velmi zručný muž - tak dostal jednu ze svých šancí, jak přispět svou troškou do mlýna. Nakonec se makovec musel samozřejmě  upéct. To nebylo nic složitého, navíc předností receptu byla (a stále je) jeho rychlá příprava.

Makovec jedna báseň
Měřeno na šálky: 3/4 šálku cukru (může být i méně, případně více, jak kdo preferuje, bílý ukr lze částečně nahradit cukrem hnědým), 2 vejce, 5 polévkových lžic oleje, 1 a 3/4 šálku polohrubé mouky, 1 a 1/2 šálku mletého máku, 1 šálek mléka, 1 vanilkový cukr (případně vanilku v jiné podobě), 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce rumu. 

1. Cukr rozetřeme na pěnu se dvěma žloutky (když je vejce velké, stačí jeden). Pak přidat olej a vyšleháme v kompaktní pěnu.
2. Do směsi lehce vmícháme mouku, mletý mák (čerstvě pomletý je lepší, ale např. v Lidlu kupodivu prodávají dost dobrý hotový namletý a není ani tak drahý), mléko, vanilkový cukr (případně vanilku v jiné podobě), kypřící prášek a důkladně promícháme.
3. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh a velmi jemně ho do směsi zapracujeme, aby bylo těsto nadýchané.
4. Troubu rozehřejeme na 190 stupňů Celsia a pečeme zhruba okolo půl hodiny. Já osobně nepeču na čas, ale vždycky to hlídám, záleží taky na tvaru a podobě formy...
5. Do těsta lze přidat i rum (zhruba 2 lžíce), já ho raději připíjím.
6. Podáváme pocukrované!

Žádné komentáře:

Okomentovat