neděle 23. září 2012

Mrkvové pokušení neboli Carrot Cake

 
V neděli by na stole rozhodně neměla chybět nějaká ta sladká radost! Co takhle zkusit skvělý mrkvový dort!?
Je tedy pravda, že když někomu řeknete, že jste pro něj připravili mrkvový dort, většinou se začne ošívat a bude hledat celou řadu výmluv, jak jeho konzumaci obejít. Jsou samozřejmě výjimky, které potvrzují pravidlo, ale nic naplat: mrkvička ne v každém vzbuzuje důvěru. Bohužel, dodejme. Když ale někomu naservírujete skvělý dort, on se začne rozplývat blahem, jak že mu chutná, máte vyhráno a můžete vytáhnout vaše eso z rukávu a prozradit mu ono sladké tajemství...
Je taky pravda, že skvělé recepty si každý kuchař přísně schraňoval, ale v případě téhle dobroty by byl hřích neprozradit vám ten poměrně jednoduchý postup, za kterým se skrývá milé překvapení.

Co teda budete potřebovat?
Na těsto: 3 vejce, šálek cukru (lze namíchat bílý cukr shnědým v poměru jedna ku jedné), 2 1/2 šálku polohrubé mouky, 2 1/2 šálku nastrouhané mrkve, 1 šálek slunečnicového oleje), 1/2 šálku mléka, prášek do pečiva, vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt), nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 100 g hrubě nasekaných mandlí (lze použít i vlašské ořechy), 50 g (asi hrst) rozinek.
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete důkladně v míse s cukrem do pěny.
2. Přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, olej (respektive máslo), mléko a důkladně promíchejte. Když je směs hladká přidejte do ní najemno nastrouhanou mrkev, citronovou kůru, rozinky a nahrubo nakrájené mandle.
3. Ušlehejte z bílků hustou pěnu a tu do směsi na závěr lehce vmíchejte tak, aby byla nadýchaná.
4. Vymažte a hrubou moukou vysypte dortovou formu, směs do ní nalijte a dejte péci při teplotě 180 stupňů Celsia zhruba na 50 minut (já osobně při pečení sladkostí přistupuju k těstu velmi individuálně, kontroluji ho ideálně pomocí vpichu špejle, na které by neměly zůstat žádné stopy těsta).
5. Když je korpus upečený, necháme ho vychladnout.

Jelikož na správném mrkvovém dortu nesmí chybět také poleva, je nutné připravit ji.
Na polevu: 180g moučkového cukru (1asi 1 šálek), šťáva z jednoho citronu, 1 polévková lžíce (navršená) rozpuštěného másla.
Postup:
Všechny ingredience důkladně mícháme najednou, dokud poleva není hladká a lesklá. Prochladlý dort pak polevou polijeme a uhladíme dlouhým nožem. Necháme zaschnout. Díky máslu zůstane poleva měkká a při krájení se nebude lámat.

Dobrou chuť a oslňujte...






Žádné komentáře:

Okomentovat