neděle 23. září 2012

Ozvěny léta



Přesto, že se léto - alespoň v kalendáři - zase na pár měsíců odebralo na odpočinek, zůstalo po něm spousta dobrot, které nám ho mohou ještě dlouho připomínat. Pilní zahradníci se určitě ještě dlouho budou těšit ze své úrody cuket, lilků, dýní, ale i brambor, rajčátek, cibule či česneku... Někdy se toho urodí tolik, že člověk neví, co s tím vším. A pro tyhle příležitosti je tu recept na rychlou grilovanou zeleninu. Ta potěší zejména vegetariány, ale je dobrá také jako příloha k masu... Její příprava je velmi jednoduchá, takže vše zvládne i úplný začátečník. A tu nejdůležitější práci za vás v tomhle přípaě udělá dobrá trouba nebo fajn gril...

Grilovaná zelenina
Suroviny (pro 4 osoby): 1 cuketa (nakrájená na kousky, není třeba loupat), 1 dýně Hokaido (vydlabeme semínka a pokrájíme rovněž na menší kousky), 4 brambory (slupku ponecháme, jen velmi dobře očistíme kartáčkem a pokrájíme opět na kousky, v tomto případě je lepší, aby byly vždy o něco menší, či tenší než plátky zeleniny), 4 rajčata (pokrýjet na čtvrtky), 1 střední cibule (pokrájet na silnější plátky), 4 stroužky česneku (pokrájené na plátky), sůl, pepř, olivový olej, koření dle chuti (grilovací, rozmarýn, šalvěj, provensálská směs), petrželka, strouhaný parmezán.
1. Připravenou zeleninu rozložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, přidáme koření a lehce prokapeme olivovým olejem.
2. Vložíme do rozpálené trouby a zhruba 25-30 minut v klidu čekáme, až se vše ogriluje.
3. Naložíme na talíře, posypeme dle chuti strouhaným parmezánem či jiným sýrem (dobrý je nějaký s výraznější chutí), posypeme pokrájenou petrželkou a konzumujeme.

Dobrou chuť!







 


Žádné komentáře:

Okomentovat