úterý 13. listopadu 2012

Já sním o Vánocích bílých...

Tak jsem zase jednou pekla. Bez receptu, jen tak intuitivně a z toho, co zrovna bylo doma. Celozrnnou mouku musím rychle spotřebovat, než se do ní pustí mouční moli, kteří mě ze zálohy neustále překvapují. Jsou navíc v poslední doě dost vybíraví a chtějí žít zdravě. Nejen dravě... No, a já teď mám doma skvělý skoročokoládový vláčný chlebíček s křupavými mandličkami a skvělou vůní rumu. A sním o Vánocích bílých... Doufám, že letos nebudou na blátě!

Celozrnný rumový chlebíček
Ingredience: 2 šálky celozrnné mouky + 1 šálek polohrubé mouky (případně 3 šálky polohrubé mouky :-), 1 šálek hnědého cukru (nebo půl šálku hněého cukru na půl šálku cukru krupice), 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 menší vejce (nebo 2 větší), 1 šálek oleje, 1 šálek bílého jogurtu, 1 jablko, hrst rozinek, 2 lžíce kakaa, š lžíce rumu, hrst nahrubo nasekaných mandlí.
Na ozdobu i jako příloha: kysaná smetana nebo sladká šlehačka

1. Oddělíme žloutky od bílků a v misce je utřeme do pěny s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Postupně přimícháme olej, jogurt, rum, nahrubo nastrouhané jablko a rozinky, které jsme v dostatečném předstihu naložili do rumu. Nesmíme zapomenout ani na kakao. Důkladně mícháme a dáváme pozor, ať se hmota nesrazí.
3. Přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme do hladka.
4. Bílky našleháme do husté pěny (lze přidat špetku soli) a opatrně a jemně vmícháme do vláčného těsta.
5. Pekáček či formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou čistrouhankou a pečeme v troubě při teplotě 200 stupňů Celsia zhruba 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 stupňů Celsia a dopékáme zhruba 30 minut.
6. Podáváme zdobené kysanou smetanou či šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat