pátek 4. července 2014

Netradiční setkání květáku se skořicí

Konečně zase zpátky... Na poměrně dlouhou dobu jsem se odmlčela, protože té práce ve škole a kol kolem byla taková spousta, že jsem blog dost zanedbávala :- ) Ale léto je v plném proudu a s ním i spousta inspirací. Všude spousta zeleniny, ovoce, voňavé bylinky... Prostě radost a já slibuji, že se polepším.
Dostala jsem květák. Teda jen půlku. A s květákem je tak trochu potíž. Alespoň u mě v kuchyni... Neznám moc zajímavých receptů, a tak pořád dokola opakuji těch pár léty osvědčených. Květákové placičky, zapečený se šunkou, po indicku, obalovaný (ten miluju asi ze všeho nejvíc, nicméně strašně nerada se s ním dělám) nebo na způsob "mozečku" s různými bylinkami. Chtělo to konečně nějakou inovaci! Úporně jsem hledala, prohlížela staré kuchařky a recepty a nakonec mi do oka padl ten na rajčatovo-květákovou polévku, do které jsem přidala (hlavně kvůli pestrosti) i trochu zelených fazolek. A taky drobnou ingredienci, která vás možná překvapí. Je to skořice, která z obyčejné zeleninové polévky udělá exotickou pochoutku s chutí dálek! Téhle chuti se ale rozhodně nemusíte bát, je opravdu lahodná :-)

Rajčatová polévka s květákem, fazolkami a malým voňavým tajemstvím 
Ingredience: 1 malý květák, sůl, cibule, 2 stroužky česneku, chilli paprička, asi 3 lžíce másla, 1/4-1/2 lžičky skořice, 5-7 větších a dobře vyzrálých rajčat (nebo 400 g sekaných rajčat z konzervy), 100 g zelených fazolek, pepř,nasekaná zelená petrželka, kysaná smetana na dochucení.
1. Květák očistíme a v osolené vodě uvaříme do polotvrda (zhruba 5-7 minut). Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Pak jej rozebereme na menší růžičky, košťál nakrájíme na kousky přibližně stejné velikosti.
2. Fazolky očistíme a pokrájíme na kousky dlouhé zhruba 3 cm. Vaříme je v osolené vodě zhruba 5 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
3. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nakrájíme na velejemno, česnek prolisujeme, chilli papričku očistíme a pokrájíme nadrobno. Vše pak osmahneme na másle v hrnci. Vmícháme skořici, přidáme nadrobno pokrájená rajčata a krátce restujeme, až vše pustí šťávu. Podle potřeby podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Osolíme a zvolna vaříme asi 15 minut. Pokud se rajčata nerozvaří, lze je rozmixovat do hladké konzistence. Směs tak přirozeně zhoustne a není ji potřeba zahušťovat jíškou. Pro koho by hustota ovšem byla nedostatečná, zahušťovat samozřejmě může.Základ polévky dochutíme solí a pepřem.
4. Do polévky vložíme fazolky a květák a krátce provaříme.
5. Podáváme s kopečkem kysané smetany (polévka je příjemně nasládlá a kyselost tuto chuť příjemně osvěží) a bohatě posypané nasekanou zelenou petrželkou. Bez ní by to rozhodně nebylo ono. Jako přílohu lze volit nasucho opečený celozrnný toastový chléb.



Žádné komentáře:

Okomentovat