středa 16. července 2014

Letní perník s tvarohem, ovocem a ořechy

Recept na tenhle koláč jsem se tu původně celkem bála zveřejnit. Gurmáni, co se pečlivě inspirují sladkou klasikou, by nade mnou totiž asi spráskli ruce! :-) No, ale tohle dílo už je jednou na světě a vůbec není špatné, takže proč se o recept nepodělit! Vždyť ona vlastně spousta "vynálezů" vznikla vlastně náhodou, ne? V mém případě jsem původně zamýšlela stvořit svěží tvarožník s červeným rybízem, ale když ve skříni místo sody či kypřícího prášku na pečení najdete jen prášek do perníku, musíte začít jednat! Objevila jsem ještě ořechy a taky šťavnaté sušené švestky, takže jsem popustila uzdu své fantazii a trochu zaexperimentovala. A tady je výsledek, který mě samotnou velmi překvapil. Tenhle "náhradní" perník se šťavnatým ovocem si mohou dovolit i strávníci dbající o svou linii, protože je v něm bílá mouka nahrazena z části moukou celozrnnou a z části právě tvarohem. A skvělý je zejména s trochou kysané smetany. Zkuste to :-)

Letní perník s tvarohem, se šťavnatým ovocem a ořechy
Ingredience: 1 balení nízkotučného tvarohu (krabička, 250 g), 1 šálek cukru (nebo půl šálku hnedého a půl bílého cukru), 1 balení vanilinového cukru (případně vanilka), 2 vejce, 125 g másla (nebo Hery), 2 šálky celozrnné mouky, 50 g nahrubo nasekaných ořechů, sušené švestky, červený rybíz, 1 prášek do perníků.
1.Troubu si předehřejeme na 175 stupňů Celsia.
2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme metlou s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Pak přidáme tvaroh a umícháme dohladka. Přidáme mouku s práškem do perníku, ořechy a rozpuštěný tuk. Vše důkladně promícháme. Nakonec vyšleháme bílky s trochou cukru do pěny a lehce zapracujeme do těsta. Vše vlijeme do vymazané a vysypané formy.
3. Na povrch klademe v rozmanitých obrazcích (nebo klidně i halabala) sušené švestky a omytý červený rybíz.
4. Dáme péct asi na 35 minut (respektive do doby, než je hotovo, což zjistíme klasicým vpichem špejle).
5. Necháme vychladnout a podáváme s kopečkem kysané smetany a trochou čerstvého ovoce.




1 komentář: