úterý 22. července 2014

Moje maďarské léto

Když začnou v létě dozrávat má oblíbená rajčata a papriky, probudí se ve mně maďarská krev. Není to ovšem pouto  pokrevní, nýbrž ryze metaforicky gastronomické. Maďaři jsou sice zvláštní a trochu nesrozumitelný národ, ale jejich kuchyni mám moc ráda. Tak třeba lečo (lecsó)! Jednoduchá a hlavně rychlá záležitost, kterou nám sice v dětství tak trochu pokazily ony známé a levné konzervy, jež neminuly snad nikoho, kdo se vydal pod stan! Když u nás na zahrádce ovšem začala po kilech dozrávat rajčata, připravovali jsme lečo domácí, zahuštěné vejcem. To vejce jsem tam teda moc ráda neměla :-), ale ono v pravém maďarském leču není zas tak podstatné a lze ho vynechat. Podstatná je totiž především paprika, která se volí dle libosti strávníků. Není potřeba, aby to byla ta nejpálivější odrůda, povoleny jsou i papriky sladké, takže lze připravit lečo spousty chutí.
Maďaři kromě klasického základního leča připraveného z paprik, rajčat a cibule vylepšují tuto pochoutku klobásou, rýží, tarhoňou (drobné nočky z nudlového těsta), vypečenou slaninou i již zmiňovaným rozšlehaným vejcem. Příprava však nikdy netrvá dlouho.
Jinou, rozšířenou a vylepšenou variantou leča je bramborový paprikáš (paprikás krumpli). Není to nic složitého, navíc potřebujete jen brambory. Tohle jídlo z jednoho hrnce, která já tak ráda vařím, protože se nezašpiní moc nádobí, se dokáže proměnit v opravdovou lahůdku. Vážně, zkuste to :-)

Bramborový paprikáš s klobásou  (Paprikás krumpli)
Ingredience: 8 středních brambor, 4 zelené papriky, 4 větší nebo osm menších dobře vyzrálých rajčat, sádlo nebo slanina, 1 střední cibule, stroužek či dva česneku, mletá paprika sladká i pálivá, kmín, pepř, sůl, dvě nožičky paprikové klobásy. Na ozdobu: nasekaná zelená petrželka a kysaná smetana.
1. Oloupané brambory podélně rozkrájíme na čtvrtky, očištěné a jadérek zbavené papriky na kroužky a rajčata na kostičky.
2. Slaninu pokrájenou na kostičky (nebo sádlo) rozehřejeme na hlubší pánvi, přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Podle chuti přidáme prolisovaný stroužek česneku a kmín. Pak odstavíme a okořeníme mletou paprikou (lžička sladké na pl lžičky pálivé). Není dobré ji přidávat do prudce rozpáleného oleje, aby nezhořkla.
3. Do základu přidáme brambory a zeleninu, důkladně promícháme, osolíme, opepříme a počkáme, až rajčata pustí šťávu. Dusíme do změknutí brambor za případného podlévání vodou nebo zeleninovým vývarem.
4. Ke konci vaření (zhruba tak na 5-10 minut) přidáme do směsi, která se přirozeně zahustila, na silnější kolečka pokrájenou ostřejší paprikovou klobásu. Vaříme-li pro děti, ostrost samozřejmě regulujeme. Vegetariáni mohou tento krok zcela vynechat.
5. Podáváme posypané zelenou petrželkou a se lžící či dvěma kysané smetany, která nám omáčku zjemní.

Žádné komentáře:

Okomentovat