čtvrtek 15. května 2014

Těšení se na léto

Tak nám to léto začalo nějak stávkovat! V dubnu nás sluníčko navnadilo a květen si s námi už zase pěkně pohrává! Nu, nevadí, i to pršivé počasí je konec konců potřeba, aspoň všechno pěkně poroste a bude super úroda. A tedy bude zase z čeho vařit a péct :-) Třeba z malin, na které se těším a jejichž zásoby jsem objevila v mrazničce. Mám je ráda, rostou u rodičů na konci zahrady a jsou skvělé. Nejlíp chutnají na nějakém koláči. Nebo v bublanině. A jedna taková vznikla tak trochu improvizovaně z toho, co zrovna bylo doma. Dalo by se říct, že je dokonce docela zdravá, protože celozrná. A samozřejmě chutná, protože maliny svou jemnou kyselostí tenhle moučník obdaří příjemnou svěžestí. Ale ona je vlastně každá buchta pečená s láskou dobrá, ne?

Celozrná a malinová a strááášně zdravá bublanina s ořechy
Ingredience: 3 vejce, 1 šálek hnědého třtinového cukru, 1 vanilkový cukr (nebo vanilku), 100 g másla, 3 šálky celozrnné jemně mleté pšeničné mouky, kůra z půlky citronu, šálek mléka, hrst nahrubo nasekaných lískových ořechů, 1/2 prášku do pečiva. A maliny samozřejmě...
1. Oddělíme žloutky od bílků.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkou pomocí metly v hlubší míse dohladka. Jednoduše tedy do doby, až to začne hezky pěnit :-) Ruka bolí, ale aspoň budou svaly, které se dokonale vyrýsují v okamžiku, kdy do mísy přidáme pokrájené změklé máslo, které šleháme v kompaktní napěněný celek.
3. V další míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, najemno nastrouhaným citronem a nahrubo nasekanými ořechy.
4. Rovněž bílky vyšleháme do husté pěny. Svaly se ještě více utuží. Kuchyně je totiž nejlepší fitness centrum!
5. Do žloutkového základu postupně přisypáváme mouku a promícháme, aby se vše rovnoměrně spojilo. Děláme to s láskou, takže se to musí povést. Je-li směs příliš hustá, přidáme trochu mléka. V závěru opatrně vmícháme našlehanou pěnu z bílků tak, aby těsto zůstalo krásně nadýchané.
6. Vymažeme a vysypeme koláčovou formu (já si v poslední době oblíbila tu z varného skla, protože se dobře udržuje a dobroty se v ní spálí jen tomu nejzapomnětlivějšímu pekaři) a vlijeme do ní těsto, které poklademe rovnoměrně malinami (lze je obalit v hladké mouce, pak nebudoutak rychle klesat ke dnu). Vše posypeme cukrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia.
7. Koláč by se měl péci zhruba 30-40 minut, ale lepší je vše kontrolovat pomocí špejle. Těsto z celozrnné mouky navíc během pečení celkem dost zhnědne, tak se nepolekejte.
8. Pak koláč necháme vychladit, ale skvěle chutná ještě vlažný, jen pozor, ať nedočkavé jedlíky pak nebolí bříška.

Žádné komentáře:

Okomentovat