čtvrtek 11. července 2013

První libanonské setkání: tabbouleh

Světový zeměpis - s výjimkou toho evropského - jsem vždycky tak trochu zanedbávala, takže o Libanonu toho popravdě moc nevím. Snad jen to, že leží na břehou Středozemního moře a hlavní město je Bejrút. A také jsem možná kdysi na některém festivalu viděla nějaký slavný libanonský film a slyšela o blízkovýchodním konfliktu. To je asi tak vše. Tahle maličká země, která je rozlohou srovnatelná s naším středočeským krajem, je ale docela zajímavá a překvapivě nabízí také velmi chutnou kuchyni, která je prý svou lahodností a vynalézavostí srovnatelná s kuchyní francouzskou a nabízí tak skutečné gurmánské zážitky. Je velmi rozmanitá, barevná a také zdravá, protože používá velké množství bylinek, koření a zeleniny. Detailněji si o ní můžete přečíst něco více např. zde, další informace o arabské kuchyni se pak dozvíte třeba tady.
Vzhledem k ročnímu období - tedy teplému létu - a také vzhledem k zásobám v mé lednici a touze zeštíhlet jsem si z libanonské kuchyně vybrala osvěžující salát tabbouleh. Jeho základ tvoří čerstvá listová petrželka - ovšem ta plochá, nikoli kudrnka - a čím je jí více, tím lépe. Ta se pak na talíři setká s bulgurem (někdy je nahrazován kus-kusem, ale ten je jemnější a měkčí), mátou rajčaty, olivovým olejem, citronovou šťávou, černým pepřem a dalšími ingrediencemi, třeba skořicí. Tabbouleh se podává jako předkrm (nejčastěji na listu salátu), ale může se konzumovat i jako samostatný chod, protože je to jídlo velmi vydatné.Také by prý neměl chybět na žádné svatební hostině.

Salát tabbouleh
Ingredience (4 porce): 500 g petrželky (plochá, ne kudrnka, jemně nasekat),  8 zralých, ale pevných rajčat, 2 cibule, olivový olej,  šťáva z půlky citrónu, 5 lžic drcené pšenice bulguru, sůl, pepř, 10 lístků máty.
1. Bulgur připravíme podle návodu: nasypeme do větší misky, zalijeme ho vroucí vodou asi tak 2 cm nad povrch a necháme přes půl hodiny odstát, až se voda vstřebá.
2. Než bulgur nabobtná, opláchneme petrželku a zbavíme ji dlouhých tuhých částí, pokrájíme na
drobné kousky a dáme do mísy.
3. Pak pšenici (bulgur) scedíme, necháme okapat, vložíme do misky a přidáme nasekanou petrželku, mátu a také cibule pokrájené na drobné kostičky.
4. Pak přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata a osolíme a opepříme.
5. Zalijeme šťávou z půlky citronu a asi 4 lžícemi olivového oleje a důkladně promícháme. V jiném případě si můžeme připravit z těchto ingrediencí zálivku: čerstvě vymačkanou šťávu z citronu nalijeme do menší nádoby s uzávěrem, ochutíme solí a pepřem a důkladně protřeseme, poté přilijeme olivový olej a opět důkladně proklepeme, tak aby se všechny ingredience pěkně spojily. Zálivkou přelijeme salát.
6. Podáváme ozdobené půlměsíčkem citrónu, pokrájenými rajčátky a lístkem máty.

Pokud by vám něco nebylo jasné, můžete se podívat na toto video, na kterém salát tabbouleh připravuje kuchař přímo z Libanonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat