středa 3. července 2013

Červenám, červenám... Když řepu na talíři mám...


Dneska budeme vařit - teda vlastně zapékat - zdravě a po řecku. Recept je to velmi jednoduchý: jeho základem je u nás tak trochu opomíjená červená řepa. Ta je nejen snadno dostupná, ale především velmi zdravá. A prý skvěle dokáže zatočit s únavou! Jen jednu nevýhodu má: barví! Takže: pokud se chystáte třeba do společnosti, doporučuji loupat řepu opatrně nebo třeba v rukavicích! A pokud jste nešikové jako třeba já, doporučuji při konzumaci zvýšenou opatrnost. Je to dobrota, budete se olizovat až za ušima!

Pečená červená řepa s fetou
Ingredience (1 porce): 1 střední řepa, 50 g sýra feta, olivový olej, sůl, pepř, římský kmín, chilli, lístky bazalky na ozdobu.
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
2. Omytou řepu oloupejte, rozpulte a rozkrájejte na zhruba půl centimetru silné půlměsíčky. Ty pak rozložte do zapékací formy, pokmínujte (používejte římský kmín, nikoli náš obvyklý kmín kořenný, tedy klasický, jejich chutě jsou dost odlišné a závěrečné vyznění jeho použití výrazně ovlivní :-), osolte a opepřete a přiměřeně zakapejte olivovým olejem (nemělo by rozhodně v oleji plavat). Pečte asi půl hodiny.
3. Vyndejte pekáček z trouby a mezi řepu rozložte fetu, posypte a pečte ještě asi patnáct až dvacet minut.
4. Před koncem pečení přidejte ještě lístky bazalky a část jich ponechejte na ozdobu před podáváním.
5. Jako příloha jeideální tmavé pečivo.






Žádné komentáře:

Okomentovat