středa 10. července 2013

Cestou po Řecku...

Tak dneska se vydáme do Řecka a potěšíme všechny, kdo to mají rádi pěkně nakyselo! Základem tohoto jídla jsou totiž citróny, které se potkají s lehkým masem z kuřátka a brambůrky! Že se vám to nezdá? Výsledek mě tedy velmi překvapil a kdyby člověk zavřel oči, měl by i chvilinku pocit, že mu tohle svěží jídlo připomíná kuřátko s kysaným zelíčkem. V každém případě je příprava tohoto receptu poměrně nenáročná (nejdéle samozřejmě trvá samotné pečení) a také při ní nezašpiníte spoustu nádobí, protože se vše připravuje v jednoum až dvou hrncích (nádobách). Je to prostě skvělý letní tip pro všechny, kdo nechtějí trávit v kuchyni moc času a zároveň rádi překvapují :-)

Citronové kuře po řecku
Ingredience (2 porce): 4 kuřecí paličky, šťáva z půlky citronu, druhá půlka citronu pokrájená na půlkolečka, olivový olej, 8 malých nových brambůrek (nebo 4 střední, pokrájené na čtvrtky), 2 velké cibule (pokrájená na čtvrtky a dále na silnější plátky, lze nahradit osmi malými cibulkami), 4 stroužky česneku, 250 ml kuřecího vývaru, 1 dcl suchého bílého vína, hrst černých oliv, hrst petrželky, sůl, pepř, mletý zázvor a muškátový oříšek.
1. Kuřecí špalíčky omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a jemně okořeníme mletým zázvorem a mletým muškátovým oříškem. Na pánvi rozpálíme olivový olej a špalíčky v něm opekáme tak dlouho, dokud nejsou zlatavé.
2. Mezitím připravíme brambory, které očistíme, oloupeme a pokud jsou větší, tak je pokrájímena čtvrtky. Dále připravíme cibuli (menší cibulky jen oloupeme, větší pokrájíme na hrubé plátky).
3. Důkladně smícháme citronovou šťávu se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a olivovým olejem a v této směsi 5-10 minut marinujeme brambory s cibulí.
4. Po 5-10 minutách vše přidáme k masu a asi 5-10 minut restujeme tak, aby brambory získaly zlatavou barvu.
5. Potom vše urovnáme do zapékací misky nebo do pekáčku tak, aby kuřecí špalíčky byly spíše více nahoře a při pečení se na nich vytvořila křupavá kůrčička, přidáme pokrájené černé olivy, na půlplátky pokrájený citron (je lepší, když nemá kůru, ale s ní je to zase ozdovnější) a vše zalijeme vývarem a bílým vínem.
6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C až 200 °C asi 60-90 minut.
7. Před podáváním ozdobíme zelenou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat