pátek 5. července 2013

Americký sen I.: zázvorová limonáda

Severoamerickou kuchyni moc prozkoumanou nemám, to se teda musím přiznat. Vybaví s mi hlavně hamburgery, jablečný koláč, arašídové máslo a nějaké ty grilované speciality z barbecue... A taky jsem ve filmech dost často slýchávala cosi o zázvorové limonádě. Její různé podoby se v poslední době dostávají i do našich obchodů, ale nejlepší je údajně zázvorová limonáda domácí. A protože zázvor - ta zázračná rostlina - je u nás v poslední době snadno dostupná, není problém si tenhle výborný, osvěžující a také velmi zdravý nápoj připravit. Je to ideální pití pro právě tyhlety horké dny!
Tentokrát vám nabídnu hned dva recepty. Ten první - jednodušší - mám vyzkoušený. Objevila jsem také recept Jamieho Olivera. Je v podstatě  identický, jen postup je důkladnější a snad i trochu složitější :-)

Domácí zázvorová limonáda
Ingredience: Asi 150 g čerstvého zázvoru, 3-4 citrony, hrst čerstvé meduňky nebo máty (případně kombinace obojího), 1,5 l sodovky nebo jen obyčejné pramenité vody, 4-5 lžic hnědého třtinového cukru nebo medu.
1. Zázvor oloupejte, pokrájejte na tenoučké nudličky nebo nastrouhejte a vložte do džbánu.
2. Citrony pořádně omyjte a oloupejte z nich kůru, tu ze tří z nich pak společně s bylinkami přihoďte k zázvoru.
3. Do džbánu přilijte vařící vodu (tolik, aby všechny ingredience byly ponořené), zakryjte a vše nechte alespoň 20 minut louhovat. Nakonec obsah přelijte přes síto do čisté láhve, přidejte šťávu z citronů, zbylou kůru, cukr nebo med, a pokud ještě máte, tak i nějakou meduňku či mátu.
4. Hotovou limonádu dejte vychladit.


Jamieho zázvorová limonáda raz dva
Suroviny: 140 g oddenku čerstvého zázvoru, 4 lžíce hnědého cukru muscovado, 2 - 3 citróny, 1 litr sodovky nebo perlivé minerálky,  snítky čerstvé máty
1. Nejdříve nastrouháme oddenek zázvoru na hrubém struhadle, jestli se nám nechce, nemusíme zázvor ani loupat.
2. Nastrouhaný zázvor i se šťávou dáme do mísy a zasypeme tmavým cukrem muscovado.
3. Škrabkou na brambory nahoblujeme kůru ze dvou citrónů, přidáme do mísy a něčím těžkým, třeba paličkou od hmoždíře nebo válečkem na nudle, všechno trochu rozmačkáme.
4. Stačí 10 vteřin, jen aby se chutě opravdu rozvinuly.
5. Ze tří citrónů vymačkáme do mísy šťávu a většinu nalijeme do mísy.
6. Přilijeme sodovku nebo minerálku. necháme 10 minut stát a pak ochutnáme.
7. Možná bude limonáda moc kyselá, tak ještě trochu přisladíme.
8. Množství uvedená v receptu nejsou žádný zákon, záleží na nás jakou máme chuť, nečeho klidně ubereme, nebo zase přidáme.
9. Zázvorovou limonádu přelijeme před hrubší síto do velkého džbánu, přidáme spoustu ledu a pár snítek máty.

Žádné komentáře:

Okomentovat