pondělí 1. července 2013

Když tiramisu, tak jedině plnou mísu

Tak, a teď prstem po mapě a vařečkou v kuchyni zpět do Evropy, konkrétně do mé oblíbené Itálie. Italská kuchyně  nejen že je velmi dobrá a kvalitní, ale je to také kuchyně s jednou velmi podstatnou výhodou! Příprava většiny jídel je totiž jednoduchá a rychlá. A to v kombinaci se skvělými chutěmi a vůněmi už stojí za to, nemyslíte?
Výše zmíněné platí i o oblíbeném tradičním desertu tiramisu, který si v posledních letech získal velkou oblibu i u nás. Slovo tiramisù vzniklo z tirami su, což znamená "vytáhni mě" nebo "zvedni mě". Ve volném překladu pak "rozvesel mě". K jeho historii se pak váže spousta neověřených legend. Jedna např. tvrdí, že tiramisu původně vzniklo v 16. století Toskánsku (bývá označován jako "Tuscan Trifle," neboli "Toskánská maličkost"), konkrétně v Sieně, pod rukama tamních cukrářských mistrů na počest příjezdu toskánského velkovévody Cosima III. de Medici. Moučník vévodovi tak zachutnal, že si jeho recept odvezl sebou do Florencie, kde tehdy vládl. Tam se pak v 19. století stal dezert velmi populární mezi početnými anglickými intelektuály a umělci, kteří ve Florencii pobývali. Proto byl později také nazýván "zuppa Inglese"a dostal se do Anglie, kde se stal záhy velmi oblíbeným. Jiná legenda zase hovoří o tom, že v období renesance bylo tiramisu považováno za silné afrodiziakum a Benátčanky je připravovaly svým milým, aby jim dodali více energie. Některé zmínky pak dokonce praví, že dezert byl stvořen v severní Itálii během první světové války. Ženy ho prý připravovaly jako dárek na rozloučenou pro své muže, kteří byli povoláni do boje. Zajímavé ale je, že před rokem 1983 o tiramisu nenajdeme v odborných kuchařkách žádnou zmínku. Jisté je, že historie tiramisu je plná otazníků. Což ale nic nemění na tom, že je to skvělá pochoutka, která nezklame.
Základ tiramisu tvoří italský velmi tučný tvaroh mascarpone, likér Amaretto, piškoty, cukr a syrová vejce. Je dobré dávat si pozor na jejich kvalitu, zvláště teď v létě, a dezert vždy uchovávat v chladnici a rychle jej s přáteli konzumovat. Vzhledem k tomu, jak skvostně chutná, to ale určitě nebude problém!

Dezert Tiramisu
Ingredience (4 porce): 500 g mascarpone, 5 lžic cukru krupice, 4 vejce,2x malý panák italského likéru Amaretto (lze nahradit např. rumem, pokud děláme dětskou variantu, tak alkohol samozřejmě vynecháme), šálek silné kávy černé, 1 pytlík cukrářských piškotů, kakao na posypání
1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh.
2. Do žloutků přidáme mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
3. Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem, jen rychle, aby se nerozmáčely. Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
4. Necháme minimálně 2 hodiny zatuhnout a vychladit v lednici (ideálně přes noc).

4 komentáře: