středa 10. července 2013

"Huňatá" mátová limonáda s jablíčkem

Na zahrádce na záhonku právě bují máta! Jednak ta peprná a druhak máta trochu zvláštní, která nese přízvisko huňatá. No, nesmějte se, odrůd máty je spousta. A tahle má chuť také intenzivně mentolovou, jen ty její lístky jsou zkrátka větší a hlavně chlupatější :-) Dokáže skvěle osvěžit, a tak se hodí třebas do výborné letní mátové limonády, kterou jsem doplnila citónem a také jedním na plátky pokrájeným jablíčkem. Chutná skvěle!

Mátovo-jablíčková limonáda
Ingredience: lístky ze tří stonků máty, půlka citronu pokrájeného na tenké plátky, jedno jablko, 1-2 lžíce hnědého (nerafinovaného) třtinového cukru 
1. Lístky máty otrháme ze stonku, omyjeme a vložíme do džbánu.
2. Jablíčko omyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme bubáka, stopky a jádřince. Pak ho pokrájíme na tenké plátky a vhodíme k mátě.
3. Citron důkladně očistímě (ideální je použít chemicky neošetřený) a půlku pak pokrájíme na tenké plátky a vložíme k mátě a jablíčku.
4. Vše zasypeme lžící až dvěma cukru a zalijeme uvařenou vodou tak, aby byly ingredience ponořené. Necháme stát alespoň 20-30 minut a poté dolijeme studenou sodovou vodou nebo vodou bez bublinek.
5. Podáváme řádně vychlazené, ideálně s ledem!

Žádné komentáře:

Okomentovat