pondělí 2. září 2013

Sezóna švestek zahájena

Léto pomalu stárne a pomalu ho vytlačuje raný podzim, se kterým přichází i sezóna švestek. Odborníci říkají, že se letos zadařilo, větve se pod jejich přebytky téměř lámou a můžeme tak čekat velkou úrodu slivovice! Na tu je ale ještě chvilku času, tak proč si zatím nepřipravit nějakou švestkovou dobrotu! Modré dužnaté plody jsou totiž nejen chutné a šťavnaté, ale překvapivě i velmi zdravé, o čemž se můžetepřesvědčit v tomto článku.
Takže: co takhle zkusit tvarožník se švestkami a mandličkami? Když se všechny chutě náležitě prolnou, vznikne lehká a voňavá dobrota, která potěší opravdu každého...  Navíc, je lehký a řekněme že skoro dietní :-) 

Tvarožník se švestkami a mandličkami
Ingredience: 1 tvaroh nízkotučný, 2 vejce, 1 šálek cukru, 1 vanilkový cukr, 11/2 šálku polohrubé mouky, 3/4 šálku oleje, 1 prášek do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 10-15 švestek, hrst jemně nasekaných mandlí
1. Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků našleháme hustý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Pak přidáme tvaroh a nastrouhanou kůru z půlky citrónu a vymícháme dohladka. Postupně vmícháme prosátou mouku, kypřící prášek a olej a opět velmi dobře promícháme.
3. Nakonec lehce zapracujeme sníh z našlehaných bílků.
4. Připravíme si pečící formu (např. dortovou), vysypeme hrubou moukou a směs do ní vlijeme a rovnoměrně rozetřeme.
5. Povrch poklademe očištěnými, vypeckovanými a rozčtvrcenými švestkami a posypeme plátky či kousky mandlí a trochou cukru.
6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 35-45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia, přesně do doby, kdy je hotové a při propíchnutí se na špejli nedrží těsto.
7. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat