čtvrtek 19. září 2013

Extravagantně a tedy po francouzsku


"Kombinace ovoce a výrazného sýra je jednou z nejvydařenějších. Šťavnaté sladké hrušky a pikantní plísňový sýr tvoří chuťový akord, který rozhodně stojí za vyzkoušení, a ve formě slaného koláče dvojnásob." No, uznejte, že když máte doma pár hrušek navíc a chcete tak trochu experimentovat, tak se téhle lákavé "upoutávce" rozhodně nedá odolat. Tenhle recept na netradiční francouzský - tentokrát slano-sladký - koláč quiche ocení nejen vybraní gurmáni, ale i ti, kdo nechtějí v kuchyni trávit spoustu času. Koláč se dá konzumovat teplý i studený, druhý den ho lze případně v troubě zase zahřát... Takže: nalaďte své kuchyňské nástroje a s chutí do toho. Kombinace hrušek a modroplísňového sýra je fakt zajímavá:-)

Sýrový quiche s hruškami
Ingredience: těsto: 200 g hladké mouky, hrubá mouka na vymazání formy, 100 g změklého másla  + na vymazání formy, 1 vejce, sůl + náplň: 250 g tvarohu (případně mascarpone), 3 hrušky, 150 g sýra s modrou plísní,sůl, pepř, 1 vejce, 1 dcl smetany na šlehání, lístky petrželky nebo rukoly na ozdobu
1. Z mouky, másla, vajíčka a soli vytvořte hladké těsto. Pokud by bylo příliš suché a nespojovalo se, přilijte trochu mléka, aby vzniklo nelepivé kompaktní těsto. Vytvořte z něj bochánek a zabalený v kuchyňské fólii ho nechte v lednici přibližně hodinu odležet.
2. Poté ho vyválejte a přeneste do tukem vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou) vysypané kulaté koláčové formy. Vidličkou propíchejte dno těsta a dejte ho na 10 minut předpéct do trouby předehřáté na 180 ˚C.
3. Mezizím si připravte náplň: tvaroh rozmíchejte s vejcem a smetanou a přidejte nahrubo nastrouhaný sýr s modrou plísní. Dochuťte solí a pepřem. Potom směs rozetřete na ještě teplý korpus a vyložte hruškami, pokrájenými na plátky.
4. Vraťte na dalších 35 minut do trouby a pečte při stejné teplotě. Koláč je hotový, když vrcholky hrušek zezlátnou. Po vyndání ho ozdobte lístky petrželky nebo rukoly.

 
 

1 komentář: