čtvrtek 19. září 2013

Rajský život

Rajčata miluju. Hlavně ta letní, co mají tu pravou neumělou chuť, přesně takovou, jako když jsem byla malá a já šla jen tak na zahradu, utrhla si jedno přímo z keříku, zakousla se do něj a ve volné chvíli sloupávala slupku, až zůstalo celé holé. Byl to prostě takový rituál mýho dětství. Naše letošní domácí úroda by se jednoduše dala nazvat nadúrodou, rajčata jsou díky teplému létu krásně pravidelná, listy rostlinek nechytily žádnou plíseň, což zajistilo matčinu výraznou spokojenost. V praxi to znamená, že si žijeme rajský život. Rajčata se totiž nepřejí. Putují do salátů, omáček, polévek, taky jsem nachystala spoustu rajčatových dobrot na horší časy, tedy na zimu. Ovšem mým letošním gastronomickým objevem jsou pečená rajčata, která rozhodně připomenou chuť středomoří. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jsou vlastně takovou rychlou a levnější variantou nakládaných sušených rajčat. Dají se připravit celkem jednoduše a bez velkého úsilí v běžné troubě a potěší překvapující chutí. Existuje několik receptů, hlavně těch italských, nicméně já jsem v báječné kuchařce Culinaria Francie, která je geniálním průvodcem po gastronomii této země, narazila na verzi korsickou. Místo bazalky dostala prostor petrželka a vznikla geniální pochoutka, kterou lze konzumovat ideálně s opečeným bílým chlebem, dobrá je také jako příloha k pečeným či grilovaným masům. Zkrátka: ideální lehká večeře, která uchová všechny příjemné chutě léta...

Pečená rajčata (Tomates confites)
Ingredience: 10 vyzzrálých masitých rajčat, sůl, pepř, svazek petrželky (lepší je hladkolistá), 4 nakrájené stroužky česneku, olivový olej.
1. Rajčata rozpůlíme a půlky klademe vedle sebe na pekáček vyložený pečícím papírem. Osolíme a opepříme.
2. Posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a petrželkou a zakapeme olivovým olejem.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi 30 minut, pak snížíme teplotu na 150 stupňů Celsia a dopékáme dalších 30 minut. Rajčata se nesmí spálit, jsou pak hořká.
4. Podáváme s bílým chlebem nebo jako přílohu k pečeným masům.


Žádné komentáře:

Okomentovat