V lednici jsem měla také zmražený sekaný špenát. Kupuju ten porcovaný, snadno si tak vždycky oddělím patřičné množství, které zrovna potřebuji. Je to praktické a vlastně se i ušetří. A konečně: jídla z něho tak nějak nepřipomínají tu chuť špenátu, kterou si asi každý z nás pamatuje ze školní jídelny a která tuhle dobrou zeleninu mnohým vlastně znechutila. Špenátu se není třeba bát, je to fajn kamarád.
No, pak už jsem jen popustila uzdu fantazii a vzala pár dalších ingrediencí a mé oblíbené vrtulkové těstoviny fusilli a vznikla tohle rychlá a chutná a vegetariánská dobrota! Ale já pevně věřím, že ji ocení i jedlíci masa!
Těstoviny se špenátovo-smetanovou omáčkou a uzeným tofu
Ingredience: 1 balení uzeného tofu (asi 150-200 g), doporučuji tuto značku, 4 stroužky česneku, 200-250 g špenátu (sekaný a porcovaný), 200 ml smetany ke šlehání (lze částečně nahradit i smetanou kysanou), 30 g strouhaného parmezánu, pepř, sůl, chilli, olej, těstoviny - 250 g (ideálně fusilli). Parmezán na ozdobu.
1. Dle návodu uvaříme těstoviny. Zhruba za dobu jejich přípravy stihneme ukuchtit báječnou "omáčku".
2. Česnek nasekáme nadrobno a osmažíme ho dozlatova v pánvi na oleji.
3. Přidáme uzené tofu, které jsme omyli, usušili a pokrájeli na nudličky (zhruba 0,5x0,5 cm x výška tofu :-) a restujeme společně s česnekem.
4. Přidáme rozmrazený špenát, osolíme, opepříme, dle chuti také můžeme dokořenit trochou chilli a společně dusíme. Lze podlít trochou vody, aby se vše nepřipálilo.
5. Směs po chvilce podlijeme smetanou a důkladně promícháme. Lze použít i smetanu kysanou, kterou lze naředit trohou mléka. Na mírném plameni dusíme do zhousnutí na patřičnou polotekuto-krémovou konzistenci. To lze urychlit i přidáním nastrouhaného parmezánu.
6. Do omáčky vmícháme uvařené těstoviny a důkladně promícháme.
7. Podáváme posypané strouhaným parmezánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat