pátek 6. září 2013

Jablečný pozdrav z Francie

Nechce se mi tentokrát dlouze rozepisovat, ale měla jsem chuť na něco francouzského. Doma byla jablka. Teď mám doma chuť Francie...

Jablkový koláč de luxe
Ingredience: na těsto: 200 g mouky (100 g hladké, 50 g polohrubé a 50 g celozrnné), špetka soli, 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky, 1 žloutek, 2-3 lžíce studené vody + na náplň:  4-5 jablek nakrájených na čtvrtky a zbavených jádřince, 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního), 50 g másla, 4-6 lžiček meruňkové zavařeniny, 2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici, calvados) 
1. Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce. 
2. Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě. 
3. Troubu předehřejte na 200 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem. 
4. Jablka nakrájejte na tenké, 3 mm plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty.  Vymažte 3 lžícemi marmelády, pokryjte "zbytkovými" kousíčky jablek, a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby. 
5. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat. 
6. V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.

Žádné komentáře:

Okomentovat