Jablkový koláč de luxe
Ingredience: na těsto: 200 g mouky (100 g hladké, 50 g polohrubé a 50 g celozrnné), špetka soli, 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky, 1 žloutek, 2-3 lžíce studené vody
1. Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
2. Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.
3. Troubu předehřejte na 200 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.
4. Jablka nakrájejte na tenké, 3 mm plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Vymažte 3 lžícemi marmelády, pokryjte "zbytkovými" kousíčky jablek, a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.
5. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.
6. V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.
Žádné komentáře:
Okomentovat