čtvrtek 4. dubna 2013

Jidáš, co vás nezradí

Tak jsem na Velikonoce pekla! Nějak mě to přepadlo a zachtělo se mi tradic. Vejce barvím každý rok, ale velikonoční recepty - ty moc nectím. Zejména ty slaké, protože většina z nich vyžaduje přípravu z kynutého těsta a tomu já moc nefandím. Trvá to s ním totiž nekonečně dlouho. Nejdřív zaděláváte a hned musíte čekat. Pak zpracováváte a zase čekáte. Poté tvarujete, kladete na plech a opět čekáte. Až potom pečete... S kvasnicemi je to celkem nadlouho, to je zkrátka pečení pro vytrvalce. A já jsem pravý opak - typický nedočkavec. Ale jednou za čas mě to - jak už konečně zmiňuji výše - přepadne, a tak najdu odvahu a dostatek času a peču. Konečně, u toho téměř nekonečného čekání se dá docela dobře (nejen) velikonočně rozjímat :-)
Z kynutého těsta se na Velikonoce připravují hlavně mazance. Já se ale vrhla ale na jidáše. Ty se mají jíst na Zelený čtvrtek a symbolicky tak připomínají den, kdy apoštol Jidáš zradil Krista a ten byl následujícího dne ukřižován. Tvar sladkého pečiva - to je buď stočené do spirály, svinuté do podoby silného provazu, nebo dokonce připomíná různéfigurky - má symbolizovat provaz, na kterém se zrádce, který neunesl důsledky svého činu, oběsil. Upečené jidáše se pak před konzumací potírají medem, který podle pověry chránil proti hadímu uštknutí.
P. S. Jidáše mají jeden sympatický vedlejší účinek: skvěle vám provoní celou kuchyň.Takže: s chutí do toho, i netrpělivec se dočká!

Jidáše
Ingredience: kostka čerstvého droždí (asi 35 g), 400 g polohrubé mouky, 80g cukru krupice, 250 ml mléka (nebo 12% sladké smetany), špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 100g změklého másla, 2 žloutky, vejce na potření, med na pokapání
1. Mléko zahřejte a důkladně v něm rozmíchejte něm droždí. Přidejte špetku soli, lžíci mouky se lžičkou cukru tak, aby vzniklo řídké těstíčko - kvásek. Ten nechte přikrytý v teple vzejít asi 15 minut.
2. Máslo rozpuste (ne tak, aby bylo horké) a utřete ho se zbylým cukrem a žloutky. Pak přidejte mouku a nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte. Následně do těsta zapracujte vykynutý kvásek a hněťte ho tak dlouho až se počne odlepovat od stěn a bude pružné a hladké. Lehce poprášené moukou (aby neosychalo) ho nechte pod utěrkou vykynout (do dvojnásobku objemu).
4. Vykynuté těsto důkladně prohněťte a poté rozdělte na malé kousky (asi 14 ks), které rozválejte do stejnoměrných pramenů. Prameny volně stáčejte do spirál, esíček a podobně, ukládejte na plech (pomaštěný nebo vyložený pečicím papírem), potírejte rozšlehaným vejcem a nechte vykynout.
5. Jidáše pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 - 180 stupňů asi 20 minut.
6. Podávejte je pomázané medem.

Žádné komentáře:

Okomentovat