pondělí 8. dubna 2013

Citronové vyvolávání jara


Tak jsem se včera v kuchyni pokoušela trochu kouzlit a že jako konečně přivolám to opravdové jaro a nějaké to sluníčko, když se jim samotným mezi nás nechce! K takovým kouzlům je nejlepší něco dobrého upéct! Je to totiž teplé, voňavé, většinou sladké... A když se podaří, tak taky třeba veselé, svěží, zkrátka jarní! Všechny tyhle požadavky ideálně splňuje bábovka! Neptejte se proč, ale prostě splňuje. Nesmí to být ale bábovka ledajaká, ale citronová. Ta se u nás doma čas od času pekla a vždycky rozzářila celou kuchyni (i naše obličeje) a všem navodila skvělou náladu. A její kouzelné účinky se výrazně osvědčily i dnes. Přilákala totiž i toho lenocha, co se pořád schovávala někde za mraky... Prostě jí neodolal. A já taky ne... Je skvělá, posuďte sami!

Třená citronová bábovka s jogurtem
Ingredience: 2 vejce, 2 šálky polohrubé mouky, 3/4 šálku hnědého čukru, 150 g másla nebo Hery, 1 vanilkový cukr, 1 balíček prášku do pečiva, 1 bílý jogurt (150 g), nastrouhaná kůra z jednoho citronu (ideálně bio), šťáva z půlky citronu. 
1. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. Mezitím oddělíme žloutky od bílků.
2. Žloutky v misce metličkou nebo elektrickým šlehačem řádně našleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Pak přidáme máslo a dál šleháme tak, aby se směs nesrazila. Následně přimícháme jogurt a citronovou šťávu a dál vyšleháme.
3. Do našlehané hmoty vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
4. Ve vedlejší nádobě vyšleháme bílek na tuhý sníh a následně jej lehce vmícháme do vzniklé hmoty. Ale opravdu velmi citlivě, to je nejdůležitější krok!
5. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova. Zda bábovku máme dobře upečenou vyzkoušíme vpichem špejlí, musí zůstat suchá. Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, pak ji vyklopíme.
6. Hotovou bábovku posypeme moučkovým cukrem a těšíme se, jakou radost všem udělá.


Žádné komentáře:

Okomentovat