neděle 14. dubna 2013

V neděli na chvíli Italem...


Tak se mi zachtělo chutě Itálie! A Itálie v gastronomii - to jsou pro mě především těstoviny, které si správní Italové většinou připravují sami doma. Teda, ne všechny, ale třeba takové fettuccine - čti fetu´číne - určitě. Jsou to dlouhé ploché nudle z vaječného těsta, jejichž název znamená v překladu malé pásky. Jedná se o specialitu z Lazia, tedy středoitalské oblasti okolo Říma. Mají být široké 0,6-1 cm a tradičně se používají k různým omáčkám i masovým ragú. Jejich širší verzi se říká fettucce, užší jsou fettuccelle.
Ty čerstvé, doma připravené, tedy rozhodně chutnají mnohem víc než ty trvanlivé z obchodu. Tak proč se aspoň jednou na chvíli nestát Italem a taky si vyzkoušet jejich přípravu! No, neodolala jsem. V lednici jsem pak našla spoustu dalších dobrot, z nichž vznikla skvělá špenátovo-šunková omáčka, která s nudlemi výborně ladila... Doporučuji! 

Fettuccine se špenátovo-šunkovou omáčkou
Ingredience na 3-4  porce:
Těsto na fettuccine: 200 g hladké mouky, 3 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžičky soli.
Omáčka: 100 g sušené šunky (lze použít i Schinkenspeck), 250 g špenátu (mražený, sekaný a porcovaný, nikoli protlakm osvědčil se mi třeba tento, protože vždy odeberete jen to množství, které potřebujete), 50 g strouhaného parmezánu, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, olivový olej.
Příprava nudlí fettuccine
1. Na vál vysypeme mouku, do které uděláme důlek a do něho přidáme vejce, sůl a olivový olej. Důkladně vypracujeme těsto, které musí být pevné a pružné. Pak ho přikryjeme utěrkou nebo zabalíme do potravinářské fólie a necháme při pokojové teplotě alespoň půl hodiny odležet.
2. Z těsta důkladně vyválíme tenký plát tloušťky asi 3 milimetry. Fettuccine by se samozřejmě měly připravovat na strojku na těstoviny, ale ne každý ho má doma, takže lze zvolit tuto ruční variantu: z plátu krájíme dlouhé nudle cca 0,6 cm x 20 cm. Ti méně šikovní (jako třeba já) mohou těsto srulovat do válečku a krájet 0,6 centimetrů silné kolečka, která se po nakrájení rozbalí a vznikne úhledná nudle. Je to rychlé a získáte tím pravidelné tvary.
3. Připravené nudle se vaří v osolené vodě s olejem zhruba 3 až 4 minuty, pak se scedí, lehce zakápnou olivovým olejem a nechají vychladnout.
Špenátovo-šunková omáčka
1. Špenát povařte v několik lžících osolené vody, kterou nechte odpařit. Pozor, ať vše nespálíte.
2. Na trošce olivového oleje orestujte pokrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidejte na plátky nakrájenou šunku (či schinkenspeck) a restujte do zlatova. Obě uzeniny jsou velmi slané, takže dále už téměř vůbec nemusíte používat sůl.
3. Do orestované směsi vmíchejte špenát a přidejte smetanu. Směs míchejte, až částečně zhoustne. Poté přidejte ještě nastrouhaný parmazán (ten je také dost slaný) a provařte. Dochuťte případně mletým pepřem.
4. Směs smíchejte s těstovinami a podávejte. Ideálně s dobrým suchým bílým vínem.

Žádné komentáře:

Okomentovat