úterý 19. března 2013

Dva v jednom

Květák vůbec není nudný... A já si jen říkám: Jak to, že jsem tohle jídlo neobjevila už mnohem dříve!? Na první pohled vypadá složitě, ale je poměrně jednoduché a rychlé. A díky různému koření může vzniknout spousta jeho variací. Já vyzkoušela dvě: květákové placičky s pažitkou a s kari placičky... Oboje chutnaly skvěle. Jejich výhodou je, že se dají konzumovat teplé, stejně jako studené. V housce s oblohou z čerstvé zeleniny jsou báječné!

Květákové placičky dvou barev (s pažitkou a kari)
Ingredience: 1 střední květák (rozebraný na růžičky a uvařený v osolené vodě), 2 vejce, hrst pažitky, lžička koření kari, pepř, sůl, strouhanka a hrubá mouka.
1. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Po uvaření slijeme vodu a necháme vychladit.
2. Vychlazený květák rozmělníme (např. vidličkou, jde to elkem snadno) na kaši, přidáme pepř, sůl, 2 žloutky, hrst pažitky, hrubou mouku ve stejném poměru se strouhankou a důkladně promícháme.
3. Ve vedlejší misce vysleháme sníh ze zbylých dvou bílků. Lehce ho vmícháme do květákové hmoty. Těsto by mělo být hustší, aby se daly placičky při pečení obracet.
4. Polévkovou lžící odebíráme těsto a v dlani tvarujeme placičky. Zpracujte ovšem jen půlku těsta, do zbytku pak přimíchejte lžičku až dvě kari koření na druhou várku. Placičky buď smažíme na pánvi na rozpáleném oleji nebo je klademe na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme v troubě, v obou případech do zlatova (ideální je v půlce pečení placičky obrátit).
5. koření lze obměňovat dle vlastních chutí. Lze použít např. majoránku, tymián, papriku, ale i další směsi.

Žádné komentáře:

Okomentovat