Sedmikráska chudobka se
mi vždycky líbila. Když jsem byla malá, rostlo jí u nás na zahradě spousta.
Objevila se hned z jara, trávník díky ní úplně zbělal. Skoro to někdy vypadalo,
jakoby se zima nechtěla vzdát. Zajímala mě tehdy převážně z estetického
hlediska, byla jednoduše barevnější a krásnější než pampeliška (minimálně
sedmkrát) a taky se díky ní dalo poměrně zdařile vytipovat, zda vás ten váš
vysněný miluje, nebo ne.
Ještě
jsem tenkrát netušila, že je to mimochodem velmi zdravá a prospěšná bylinka,
která má spoustu pozitivních účinků. Doporučuje se ke zvýšení výměny látkové v
játrech, žlučníku a slezině, proti zimničné horečce, chřipce, jako prostředek
močopudný, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních
dýchacích cest a kašli. Zevně se užívá při kožních chorobách, na hnisavé
záněty, vředy a otoky.
A protože je tu po roce zase
březen, přijde brzy ten správný čas, kdy si budete moci sedmikrásky také sami
nasbírat a vyrobit z nich nějakou tu zdravou dobrotu. Třeba sedmikráskový
sirup, který je báječný při nachlazení a především pomáhá při nemocech horních
dýchacích cest. Takže už na nic nemusíte kašlat, což je, myslím, skvělá zpráva!
Určitě nepropásněte ten správný
čas, recept je velmi jednoduchý!
P. S. A také se říká, že
sedmikráska pomáhá zbavovat člověka ješitnosti a domýšlivosti.
Sedmikráskový sirup
Ingredience: 500 květů sedmikrásky (sbíráme na místě, kde se nepráší, pro jistotu
lze propláchnout studenou vodou), 1 litr vody, 750 g cukru krystalu, 1 chemicky
neošetřený citron nakrájený na kolečka.
1. Květy spaříme litrem vody,
přidáme na kolečka nakrájený citron a necháme přes noc 12 hodin odležet a
vyluhovat.
2. Druhý den výluh přes plátno
scedíme, květy vymačkáme, přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu.
3. Sedmikráskový sirup přidáváme do
čaje při nemocech dýchacích cest.
Žádné komentáře:
Okomentovat