pátek 1. března 2013

Nekašlete na to!

Sedmikráska chudobka se mi vždycky líbila. Když jsem byla malá, rostlo jí u nás na zahradě spousta. Objevila se hned z jara, trávník díky ní úplně zbělal. Skoro to někdy vypadalo, jakoby se zima nechtěla vzdát. Zajímala mě tehdy převážně z estetického hlediska, byla jednoduše barevnější a krásnější než pampeliška (minimálně sedmkrát) a taky se díky ní dalo poměrně zdařile vytipovat, zda vás ten váš vysněný miluje, nebo ne. 
Ještě jsem tenkrát netušila, že je to mimochodem velmi zdravá a prospěšná bylinka, která má spoustu pozitivních účinků. Doporučuje se ke zvýšení výměny látkové v játrech, žlučníku a slezině, proti zimničné horečce, chřipce, jako prostředek močopudný, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních dýchacích cest a kašli. Zevně se užívá při kožních chorobách, na hnisavé záněty, vředy a otoky.
A protože je tu po roce zase březen, přijde brzy ten správný čas, kdy si budete moci sedmikrásky také sami nasbírat a vyrobit z nich nějakou tu zdravou dobrotu. Třeba sedmikráskový sirup, který je báječný při nachlazení a především pomáhá při nemocech horních dýchacích cest. Takže už na nic nemusíte kašlat, což je, myslím, skvělá zpráva! 
Určitě nepropásněte ten správný čas, recept je velmi jednoduchý!
P. S. A také se říká, že sedmikráska pomáhá zbavovat člověka ješitnosti a domýšlivosti. 

Sedmikráskový sirup 
Ingredience: 500 květů sedmikrásky (sbíráme na místě, kde se nepráší, pro jistotu lze propláchnout studenou vodou), 1 litr vody, 750 g cukru krystalu, 1 chemicky neošetřený citron nakrájený na kolečka. 
1. Květy spaříme litrem vody, přidáme na kolečka nakrájený citron a necháme přes noc 12 hodin odležet a vyluhovat.
2. Druhý den výluh přes plátno scedíme, květy vymačkáme,  přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu.
3. Sedmikráskový sirup přidáváme do čaje při nemocech dýchacích cest.

Žádné komentáře:

Okomentovat