čtvrtek 14. března 2013

Láska jako hrom!



Nedávno jsem objevila fenykl a byla z toho láska jako hrom! Úplně jsem se do něj zamilovala! Pravda, je poněkud zvláštní: vypadá tak trochu jako baňatá cibule křížená s celerem a z vrcholku mu čouhají snítky nepodobné kopru, ale chutná skvěle! Jeho nezvyklá, osvěžující chuť hned připomene dětský čaj proti nadýmání, který se dělá z jeho semínek. Nebo hašlerky, do kterých se fenyklové silice také přidávají. A zkušeným pijanům se samozřejmě ihned vybaví legendární absint!
Fenykl je samozřejmě skvělý také na talíři. Dá se dusit, vařit nebo zapékat. A výborně se také hodí na přípravu salátů! Kromě toho, že je voňavý, je i krásně křupavý a má velmi nízký obsah energie, takže je vhodný pro jarní dietku! A pokud vyzkoušíte i můj skvělý a jednoduchý (tedy velmi rychlý) recept na fenyklový salát s pomerančem, to jaro se vám skutečně na talíři objeví! Takže neváhejte!

Fenyklový salát s pomerančem
Ingredience: 1 čerstvý fenykl (středně velký), hrst na sucho opražených mandlí, nasekaných, 1 čerstvý pomeranč, olivový olej, balzamikový ocet, kelímek nízkotučného jogurtu (125 g), sůl, pepř, 1/3 ledového salátu.
1. Fenykl očistíme, překrojíme a nakrájíme na jemné nudličky. Přendáme je do misky.
2. Ledový salát očistíme a natrháme na střední kousky. Přidáme k fenyklu.
3. Oloupeme pomeranč, nakrájíme na kolečka a pak na čtvrtky, vložíme do mísy a lehce promícháme.
4. Připravíme si zálivka: jogurt smícháme se lžící olivového oleje a půl lžičky balzamikového octa, dochutíme solí a pepřem. Octa může být víc, závisí na našich chutích :-) Zálivku vlijeme do salátu.
5. Povrch posypeme opraženými mandlemi a pokrájenou fenyklovou natí (ta co vypadá jako kopr).
6. Necháme 15 minut v chladu rozležet a následně podáváme třeba s dobrým čerstvým celozrnným pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat