pondělí 4. března 2013

Zelná polévková variace podruhé

A je tu klasická červená zelňačka, můj oblíbený recept! Základ je český (tak se vařívá u nás, v mých rodných severních Čechách) a vše je vylepšeno vychytávkou typickou pro slovenské zelnice - tedy fazolemi. Proč? Teď zrovna žiju na Moravě, tedy někde napůl cesty, tak proto...

Zelňačka s fazolemi
Ingredience: 500 g kysaného zelí, 200 g červených fazolí, 200 g dobře vyuzené klobásy (ideálně domácí),2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl, 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 200 g zakysané smetany 
1. Fazole přes noc namočíme a druhý den uvaříme do měkka.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka.
3. Cibuli nasekáme na drobno a orestujeme ji na rozehřátém sádle nebo oleji. Po chvíli přidáme brambory a klobásu, vše poprášíme paprikou a ještě krátce osmahneme.
4. Přidáme zelí, které můžeme posekat na menší kousky. Zalijeme vývarem z fazolí, nálevem ze zelí, případně doplníme vodou. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a doplníme kořením (kmín, bobkový list, nové koření a pepř). Vaříme, dokud zelí a brambory nezměknou.
5. Z hladké mouky připravíme jíšku, kterou vmícháme do polévky společně se zakysanou smetanou. Vaříme do zhoustnutí cca 2 – 3 minuty.

Žádné komentáře:

Okomentovat