neděle 3. března 2013

Zelná polévková variace poprvé


Kyselica je pro Valacha tím, čím minestrone pro Itala! Oblíbená moravská polévka, jejímž základem je kysané zelí! Další suroviny se mohou lišit podle krajových zvyklostí. Přidávají se brambory, smetana nebo mléko, klobása, hříbky či sušené švestky. Setkáme se i s variantami s uzeným masem, vejcem, mrkví, fazolemi, česnekem i paprikou. Receptů je spousta, ale který je ten pravý? Že by třeba ten od tetičky Sušilové z Valašských Klobouk? "Daly sa vařiť zemňáky na hrubé kúsky pokrájané, přidalo sa zelého, kmínu, aj hřibú. Dyž to bylo uvařené, zahustilo sa to příhušťků ze smetany a múky, lebo z kýšky, lebo z podmáslí a múky. Táto kyselica byla fajnová a jídala sa o Velkém pátku, když někdo nedržál hrubého půstu. Pustily se do ní vajca a šmakovalo to.“ Snad, jisté je, že tak nějak se valašská kyselica v minulosti připravovala. Vy můžete zkusit třeba ten náš recept :-)

Valašská kyselica
Ingredience (pro 4 osoby): 400 g kysaného zelí, 300 g brambor, 100 g klobásy, 100 g slaniny, 1 cibule,
200 ml zakysané smetany, máslo, hladká mouka, mléko, sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření

1. Ve větším hrnci dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření.
2. V druhém hrnci uvaříme na kostičky pokrájené brambory, přidáme sůl a kmín. Když jsou brambory skoro měkké, slijeme je i s vodou do většího hrnce k zelí. 
3. Na lžíci másla osmažíme cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu, nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut.
4. Nakonec dochutíme zakysanou smetanou a podle potřeby solí a pepřem. Můžeme také dokyselit octem, případně přisladit i cukrem.
5. Podáváme s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat