neděle 3. března 2013

Kyselý souboj

Zelňačka, zelnica, cacarka, couračka, kyselica, nebo kapustnica? Která je ta pravá a nejlepší? Jednoduché otázky, velmi těžká odpověď. Jisté je, že patří mezi oblíbená jídla a že najdeme tolik receptů, v kolika regionech je k dostání dobré kysané zelí. Prostě: co domáctnost - to recept.
Zelňačka se v minulosti vařila při zvláštních příležitostech - hlavně o Vánocích, kdy se do ní přidávaly třeba sušené švestky. Tradice zřejmě vznikla v horských oblastech, kde obyvatelé neměli suroviny na výběr a původně vařili zelnou polévku bez masa. Podávala se ale i o svatbách, konkrétně o půlnoci, aby hostům vrátila sílu. Dnes je  oblíbená hlavně v zimě jako dobrý zdroj vitamínů, které v zelí najdeme. Dobře zasytí, ale taky je výborným vyprošťovákem, takže její konzumaci určitě netřeba omezovat jen na zimní měsíce!
U nás doma - v Čechách - máme rádi tu paprikovou, tedy červenou zelňačku. Ale že žiju už delší dobu na Moravě, setkávám se často s bílou variantou - tedy kyselicí. Jejich přípravy se vlastně liší, podstatné je dobré kysané zelí. V následujících odkazech najdete dva recepty, které jsem si oblíbila. Snad vám budou obě polévky chutnat.
P.S. A jakou zelnou polévku vaříte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat