pondělí 18. března 2013

Spalující (květáková) vášeň

A je tu další květáková variace a opět inspirovaná Indií! Je pikantní, ba přímo spalující, za což může skvělá indická tandoori pasta - jemně pikantní (pro někoho ovšem možná pálivá) marináda, které dominuje chuť tamarindu, koriandru a římského kmínu.Hodí se zejména na grilování masa, ale proč díky ní nezpříjemnit třeba takové květákové karí. Jednoduché, chutné a hlavně rychlé :-)
Více informací o směsi koření tandoori masala naleznete zde!

Květák ala tandoori
Ingredience (pro čtyři osoby): 1/2 většího květáku (nebo jeden menší), 4 velké brambory, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 4 cm kořen zázvoru, tandoori pasta (např. tato), 1 kelímek bílého jogurtu, hrst pokrájené zelené petrželky, sůl, pepř, olej.
1. Květák rozdělíme na malé růžičky, ty větší můžeme rozpůlit. Zalijeme vařící vodou a necháme chvilku odstát, aby se vyplavil případný kmyz. Po chvíli slijeme a na sítu necháme okapat.
2. Připravíme si tandoori marinádu: jogurt důkladně promícháme se 2 lžícemi tandoori pasty av misce promícháme s očistěným květákem, tak aby byly všechny části směsí pokryté. Necháme v chladu odstát 2 hodiny.
3. Oloupeme cibuli, rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Česnek taktéž oloupeme a stroužky nakrájíme na malé plátky, podobně připravíme i zázvor. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
4. V pánvi s dvojitým dnem na oleji osmažíme cibuli s česnekem dozlatova, pak přidáme pokrájené brambory a zázvor, osolíme, opepříme a restujeme několik minut.
5. Následně do směsi přidáme květák i s pikantní marinádou a společně restujeme za občasného obracení asi 15 minut, přesněji do doby, kdy jsou brambory a květák měkké (ale stále křupavé).
6. Před koncem úpravy dochutíme pokrájenou petrželkou, kterou vmícháme do směsi a případně dosolíme a dopepříme.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat