sobota 9. února 2013

Květák trochu jinak



V obchodě v naší čtvrti jsem nedávno potkala krásný květák. Smál se na mě z pultu a já mu nemohla odolat. Květák mám ráda, jen pro něj neznám moc receptů, a tak tak nějak stále točím dokola ty samé... Smažená klasika, květáková polévka, květákové placičky, květák zapečený se sýrem, květák s bešamelem... Chtěla jsem protentokrát z toho bludného kruhu tak trochu vystoupit a pátrala po něčem netradičním, respektive mnou nevyzkoušeném. Netrvalo to dlouho a do oka mi padl jednoduchý a chutný recept na přípravu indického květákového kari s hráškem. Všechny ingredience byly doma a já se do té rychlé a jednoduché přípravy mohla pustit! Vznikla pikantní pochoutka, kterou jistě nepohrdnou ani skalní jedníli masa.

Indické květákové kari s hráškem
Ingredience (4 -6 porcí): 1 květák, 1/2 kg brambor, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 3 lžíce žluté kari pasty (nebo lžička směsi koření kari), šálek mraženého hrášku, sůl, pepř, olej

1. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém zvolna restujeme nadrobno pokrájenou cibulku. Asi po 4 minutách přidáme prolisovaný česnek a po dalších 4 minutách kari pastu, kterou důkladně promícháme. Místo pasty lze použít kvalitní kari koření, které na pánvi krátce promícháme s cibulkou a česnekem.
2. Oloupané brambory, které jsme pokrájeli na malé, stejně velké kostky, vložíme do směsi na pánev a promícháme, aby se pěkně obalily kořením. Asi po třech minutách přidáme také květák (měl by být rozdělený na stejně velké růžičky, aby se kari připravilo stejnoměrně), postup opakujeme.
3. Směs osolíme, zastříkneme 2-3 lžícemi vody, přikryjeme poklicí a dusíme zhruba deset minut, tedy tak dlouho, aby květák zkřehl, ale zůstal ještě křupavý, nikoli rozvařený do mazlava. Můžeme průběžně podlévat vodou, tak aby se směs nepřipálila.
4. Zhruba pět minut před koncem přisypeme hrášek a promícháme. Do směsi vlijeme balení sladké smetany (lze použít i kysanou) a průběžně, až směs zhoustne.
5. Podáváme ozdobené lístky koriandru, případně zelené petrželky. Jako přílohu lze podávat chlebové placky, případně rýži.


Žádné komentáře:

Okomentovat