úterý 5. února 2013

Brokolice v závěji

Brokolici jsem si v posledních letech celkem oblíbila. Má sice takovou specificky nahořklou chuť, která nemusí šmakovat každému, ale když víte jak na ni, můžete se na talíři setkat s celkem příjemným překvapením. Její příprava je rychlá a brokolice je prý také neskonale zdravá... :-) Nejvýživnější je syrová, ale tak ji konzumovat má odvahu asi jen málokdo. Ideální je ji tedy uvařit nejlépe v páře, abychom zachovali co nejvíce vitamínu a minerálů. A pokud po uvaření dáte brokolici do studené vody, zůstane zelená.
Více o pozitivních účincích brokolice naleznete zde!
A tady je můj oblíbený recept!

Zapečená brokolice s nivou
Ingredience (pro 4osoby): Brokolice (půlkilové balení), 200 g šunky, 4 větší brambory, 100 g nivy, kelímek kysané smetany, 2 dcl smetany ke šlehání, pepř, sůl, máslo na vymazání zapékací misky nebo pekáčku.

1. Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě. Když jsou hotové, slijeme je a necháme vychladnout.
2. Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky a vaříme v páře na kovovém sítku asi pět minut.
3. Šunku nakrájíme na malé kousky.
4. Zapékací misku vymažeme máslem nebo pokapeme olivovým olejem. Kladem střídavě brokolici, brambory a šunku. Osolíme a opepříme.
5. Nastrouháme nivu a pospeme jí suroviny v zapékací misce.
6. Ve sklenici smícháme kysanou smetanu se sladkou smetanou, přidáme sůl a pepř a touto hmotou přelijeme směs.
7. Vložíme do předem rozpálené trouby (180 stupňů Celsia) a zapékáme asi 20 minut tak, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrčička.
8. Podáváme teplé, lze konzumovat i studené :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat