úterý 21. ledna 2014

Za chutěmi orientu

Tak daleko, tak blízko... může být vysněný orient. Stačí pořídit ostrou červenou curry pastu a v kuchyni vykouzlíte zázraky. Třeba tento jednoduchý, ale značně peprný kari guláš. P. S. Ocení jej i vegetariáni!

Ostrý kari (curry) guláš z brambor a červené čočky
Ingredience: 4 velké brambory, 1 cibule, nasekaná najemno, 2 mrkve (rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka), 4 řapíky celeru (pokrájené na kolečka), 2 stroužky česneku (najemno posekané), 2 lžíce červené kari pasty, 1/2 litru zeleninového vývaru, 80 g červené čočky, 6 lžic rajčatového pyré, 2 lžíce slunečnicového oleje, hrst petrželky, pepř, sůl, kysaná smetana nebo jogurt na zjemnění při závěrečném podávání.
1. Olej rozpalte ve velkém hrnci, vsypte cibuli, opékejte 3–4 minuty do zesklovatění.
2. Poté přidejte brambory a mrkev a restujte asi 3 minuty.
3. Přidejte pokrájené řapíky celeru a rozdrcený česnek a opékejte asi 7 minut, aby vše lehce zezlátlo.
4. Přidejte kari pastu, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, snižte plamen a přiklopené nechte 15–20 minut povařit.
5. Vsypte čočku společně s rajčatovým pyré a vařte 10–15 minut, aby změkla a guláš zhoustl.
6. Nakonec (ideální je, když se guláš již nevaří) vmíchejte zelenou petrželku posekanou nadrobno.
7. Podlechuti osolte a opepřete.
8. Podávejte s kopečkem kysané smetany/jogurtu a ozdobené petrželkou.

1 komentář: