středa 15. ledna 2014

Polévka pro princeznu na hrášku


"Když už ten letošní leden není bílý, tak bude aspoň příjemně zelený!", rozhodla jsem a uvařila svěží hrachovku. Vlastně hráškový krém, s nímž bych určitě uspěla i u leckteré velké  či malé princezny (na hrášku). Připravuje se totiž z hrášku zeleného (buď čerstvého, nebo mraženého, který svou původní chuť téměř vůbec neztrácí), přičemž v rámci přípravy se vše rozmixuje v hlaďoučký krém, takže si nikdo nebude stěžovat, že ten hrášek někde tlačí... Pod peřinou, ani v bříšku! Že jsem na tuhle lahůdku nepřišla dřív!
Receptů na hráškovou pochoutku je spousta, já se inspirovala italskou kuchyní a využila recept na zuppa di piselli :-) Italové to totiž dělají chytře: tedy jednoduše a rychle a to mě baví. Základ opravdu není složitý, a tak přípravu skvostné polévky zvládne i úplný začátečník. Krém pak lze dozdobit a dochutit tím, co máte rádi: opraženou houstiškou, strouhaným parmezánem, petrželkou, italskou sušenou šunkou nebo špekem, ale i zakysanou smetanou. To je pak skutečná lahůdka! Takže: v lednu zeleně... A svěže...

Hrášková polévka
Ingredience (4 osoby): 350 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený, který před přípravou necháme "povolit"), 150 g brambor, 1/2 litru zeleninového vývaru, 1 střední cibule, máslo nebo olivový olej, sůl, pepř, kysaná smetana. Na dochucení/ozdobu: zelená petrželka, parmezán, kysaná smetana, olivový olej, sušená šunka.
1. Na rozpáleném tuku nejprve zpěníme na velmi jemno pokrájenou cibulku.
2. Když zesklovatí, přidáme oloupanou bramboru pokrájenou na drobné kostičky. Čím menší, tím lepší. Krátce restujeme a poté zalijeme vývarem a dobře promícháme.
3. Do směsi přidáme hrášek, sůl a pepř a vaříme zhruba 15 minut (ne zbytečně déle, ať hrášek neztratí svou krásně zelenou barvu).
4. Poté vše rozmixujeme, takže nám vznikne jemný a pěkně hustý zelený krém, který je příjemně nasládlý po hrášku, takže jej lze dochutit solí a pepřem, případně zjemnit smetanou. Doporučuji tu kysanou, která se jen lehce v posledních minutách vaření krému vmíchá do polévky. Dodá jí totiž nečekaně příjemnou svěžest. Italové ji sice v receptu zapsanou nemají, ale proč neinovovat.
5. Pak už jen stačí naplnit talíře a dozdobit/dochutit. Např. menším kopečkem kysané smetany, petrželkou a nasucho opečenou houstičkou nebo krutony. Polévku lze také zakápnout troškou olivového oleje a milovníci masa ji mohou doplnit kousky šunky, ideálně té pravé italské sušené.
6. A malý velký zázrak je na stole! Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat