pondělí 6. ledna 2014

Novoroční kapusta dle mého gusta

V obchodě se na mě usmála malá hlávka kapusty. Musím se přiznat, že ač jsem kuchař "střednědobých" zkušeností, kapustu jsem sama ještě nikdy nepřipravovala. Doma se ale vařila poměrně často. Nejraději jsme měli kapustové karbanátky, které do nás padaly jak jahody a o tenposlední jsme se klidně poprali, nikdy jsme nepohrdli dušenou kapustou, kterou máma uměla delikatesně připravit s česnekem, uzeným a majoránkou. A chutnala mi dokonce i kapustová polévka. V létě z hlávkové kapusty, v zimě z té růžičkové. Kapusta u nás zkrátka měla zelenou. Nejen proto, že základní "surovina" byla poměrně levná a dostupná, ale prostě nám chunala. Takže teď vlastně moc nerozumím tomu, proč jsem se spolu v přátelském kulinářském souboji potkaly teprve teď. Asi proto, že ta hlávka v obchodě byla sympaticky kulaťoučká a přiměřeně veliká :-)
No, ale co s ní?, blesklo mi hlavou! Ale netrvalo to dlouho a z kombinace mé fantazie a inspirace kuchařskými knihami se zrodil tento recept. Doufám, že zapékaná kapusta s brambory a slaninou/uzeným bude chutnat i vám!

Zapečená kapusta s brambory, uzeným a sýrem
Ingredience (4 porce):  1 střední hlávka kapusty, 4 velké brambory, 100 g uzené slaniny, 100 g uzeného masa (lze volně nakombinovat), 1 střední cibule, 4-6 stroužků cibule, 100 g kysané smetany, 50 ml  mléka, 50 g strouhaného parmezánu, olivový olej, sůl, pepř, římský kmín a muškátový květ. 
1. Oloupeme brambory, rozkrájíme je na čtvrtky a vařííe v osolené vodě s kmínem do změknutí (nerozvařme je).
2. Do hrnce dáme vařit vodu a mezitím rozebereme hlávku kapusty na jednotlivé listy (použijeme i ty zelené vnější) a vyřízneme z nich košťál. Listy kapusty postupně vhazujeme do vroucí vody, necháme je velmi krátce změknout (maximálně 1 minutu). Pak je vyjmeme a ihned vhodíme do mísy se studenou vodou, aby se schladily. Poté je pečlivě osušíme a pokrájíme na menší proužky.
3. V hluboké pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a když už téměř sklovatí, vhodíme česnek pokrájený na proužky a krátce restujeme. Do tohoto základu vložíme na proužky nakrájenou slaninu a uzené maso a počkáme, až slanina pustí štávu. Pak ještě přidáme lžičku římského kmínu a po chvíli i na proužky nakrájenou kapustu a opět restujeme zhruba 2-4 minuty tak, aby se vše řádně promíchalo. Osolíme a opepříme a poté pánev odstavíme z plotny.
4. Uvařené brambory pokrájíme na menší kousky (ideálně malé hranolky či kostky).
5. Zapékací misku vymažeme máslem a můžeme ji také jemně vysypat strouhankou. Pak do ní střídavě vkládáme orestovanou kapustu a brambory, přičemž vždy okořeníme přiměřeným množstvím (tedy dlechuti) muškátového květu. Nakonec hmotu posypeme najemno nastrouhaným parmezánem a zalijeme směsí dohladka umíchané kysané smetany s mlékem, solí a pepřem.
6. Vložíme do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme nezakryté asi 25-35 minut. Je potřeba hlídat, však to už znáte, každé pečení vyžaduje osobitý přístup...
7. Po upečení porcujeme a můžeme podávat ozdobené čerstvými rajčátky či jinou zeleninou.






Žádné komentáře:

Okomentovat