neděle 23. června 2013

Divoké vaření

Po delší (ovšem stále) zlomeninové přestávce jsem se opět dala do vaření. Cestu v masně mi zkřížilo moc pěkné zadní hovězí, tak jsem se vrhla na divoké vaření! Nebo vlastně dušení. Divoké bylo(y): za prvé) koření, které se k přípravě téhle "myslivecké" pochoutky používá, a za druhé) mé stále zlomeninové tanečky kolem plotny. Ale už jsem to zkrátka nemohla vydržet.
Tohle jídlo se sice svými intenzivními vůněmi hodí spíš k podzimu a lesu, ale díky velkému množství zeleniny není zas až tak těžké a zadní hovězí přece patří k těm dietnějším masům, takže si ho třeba s celozrnou rýží můžeme dopřát i v létě. A ocení ho zejména jedlíci s vybranými chutěmi!

Hovězí nudličky po myslivecku
Ingredience (4 porce): 400 g hovězího zadního masa, 50 g slaniny, 100 g mrkve, 30 g celeru, 30 g kořenové petržele, 1 velká cibule, směs divokého koření (2-3 lístky bobkového listu, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření a 2 kuličky jalovce), lžíce cukru, 2 dl rajského protlaku, 2 střední rajčata, 3 lžíce brusinkového kompotu, 2-3 dl červeného vína, vývar, olej, mletý pepř a sůl
1. Očištěné maso nakrájíme na nudličky. Posolíme, popepříme a jemně zasypeme hladkou moukou tak, aby všechny kousky byly pomoučněné. Maso pak opečeme v kastrolu na oleji ze všech stran a vyjmeme.
2. Do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a když se vypeče, vložíme do hrnce nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu pokrájenou na hrubší kusy a orestujeme dozlatova. Pak přidáme koření, cukr a necháme zkaramelizovat. Ihned vmícháme rajský protlak, pokrájená rajčata a brusinkový kompot. Vše podlijeme vínem a vývarem, osolíme a opepříme, zakryjeme pokličkou a dusíme.
3. Po patnácti minutách přidáme do směsi maso a společně dusíme ještě dalších 25 minut.
4. Podáváme s dušenou rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat