čtvrtek 27. června 2013

Moje malá milá Itálie


Na balkóně mi v tom minulotýdenním teple krásně narostla bazalka! Zdá se, že se letos opravdu povedla, báječně voní Itálií, tak s ní rychle na talíř! Ideálně do salátu, protože tam se její čerstvá chuť nejlépe rozvine! A co si budeme povídat: dietka mi s tou mou zlomeninou, kdy mám nedostatek pohybu, jedině prospěje. A že jsou na saláty mistři právě v Itálii, padla volba na ten snad nejjednodušší salát ze všech - tedy salát Caprese. Tahle dobrota vznikla na jihu v Kampánii, kde má svůj původ i samotná mozzarella, která je vedle rajčat, bazalky a olivového oleje základem salátu. V jednoduchosti je zkrátka krása a v tomhle případě se jako bonus nabízí nenáročná příprava (což v konečné fázi ocení nejen člověk se zlomenou nohou :-). A když máte navíc v obchodě štěstí na dobrá a chutná italská rajčátka, ze kterých už je cítit skutečné léto, tak máte vyhráno. Úspěch tohoto salátu tkví především v kvalitě ingrediencí. A také samozřejmě v lásce, se kterou je připravován! Ale to je přece samozřejmost :-)


Salát Caprese
Ingredience (pro dvě osoby): 6 zralých rajčat, 2 sýry v nálevu mozzarella, hrstka na kousky natrhané bazalky, 100 ml panenského olivového oleje, špetka soli, pepř.
1. Sýr mozzarella vyndáme z nálevu a necháme chvíli na sítku okapat.
2. Umyjeme rajčata a bazalku a necháme rovněž okapat, do salátu Caprese voda totiž nepatří.
3. Mozzarellu a rajčata nakrájíme na stejně silné plátky, které střídavě klademe na velký obědový talíř.
4. Vše posolíme, trošku opepříme (není potřeba), posypeme natrhanou bazalkou a dle chuti pokapeme olivovým olejem.
5. Chutě se krásně prolnou a tahle zdravá a krásně barevná pochoutka vám bude určitě chutnat!




Žádné komentáře:

Okomentovat