pátek 28. června 2013

Na cestě do Maroka

Dneska začaly prázdniny, tak se vydáme konečně na cesty... Kulinářské cestování - to je totiž něco! A první výlet podnikneme do vysněného Maroka a ochutnáme tamní specialitu - polévku harira.
Říká se, že hariru lze připravit na tolik způsobů, kolik je jejích konzumentů. Kromě Maroka je tradiční polévkou také v Alžíru a obvykle se jí v období muslimského svatého měsíce ramadánu. Po náročném dni během svátku, kdy muslimům nesmí přes ústa projít žádná potrava ani žádná voda, přijde tato výživná polévka vždy k dobru a patří tak k prvním pokrmům po západu slunce. Ale aby nezůstalo jen u ramadánu, servíruje se tato pochoutka také příbuzným a přátelům při svatbách, hned první ráno po svatební noci. Tady se však již recept hariry liší od toho, který je platný pro vaření polévky během ramadánu. Obvykle se harira na svatbách vaří s hustým, buď kuřecím nebo jehněčím vývarem a vždy obsahuje kousky masa, zatímco během ramadánu se připravuje harira pouze s hrachem, čočkou a vejcem.
Je to tedy velmi chutná a vydatná polévka ze zeleniny, masa a luštěnin. A především voní jemnou kombinaci koření – římského kmínu, skořice, zázvoru, šafránu, koriandru, bobkového listu, pepře i mleté papriky... A nechybí ani čerstvé bylinky koriandr a petrželka. 
My si uvaříme hariru bez masa, neboť jsem cestou nikde nepotkala vhodnou ovci, které by se chtělo dobrovolně na pekáč! A také proto, že je léto a masem se není třeba zatěžovat. I když, chuť by to mohla být určitě zajímavá! Tak někdy příště :-)

Marocká polévka harira
Ingredience: 100 g suchého římského hrachu/cizrny, 100 g červené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 2 větší cibule nakrájené najemno, 2 stroužky česneku drcené, hrst posekané petrželky, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžička mleté skořice, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky mleté papriky, 2 nitky šafránu, 4 střední uzrálá rajčata zbavená slupky a semínek a na hrubo nakrájená, 2 litry vody (nebo zeleninového vývaru), 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, 25 g tenkých polévkových nudliček, 4 lžíce posekaného zeleného koriandru, citron a mletá skořice na podávání.
1. Cizrnu přes noc namočte, pak slijte vodu.
2. V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm cibuli a  česnek dosklovata. Přidejte koření a míchejte dvě minuty do té doby, než zavoní.
3. Přidejte pokrájená rajčata a vše vařte asi 10 minut za občasného zamíchání, až rajčata mírně změknou. Zamíchejte dovnitř vodu/vývar a cizrnu, osolte a opepřete. Přivéďte k varu, přikryjte poklicí a pomalinku vařte tak 20-30 minut, až je cizrna měkká. Občas vše zamíchejte.
4. Pak dovnitř vmíchejte propláchnutou čočku a pokračujte ve vaření v přikrytém hrnci asi 10 minut (nebo až je čočka měkká). Případně si čočku můžete připravit dopředu, pak ji stačí zavařit jen 3-5 minut.
5. Pokud není polévka dostatečně hustá, lze ji vylepšit trochou jíšky (ale to většinou není třeba).
6. Pět minut před podáváním vmíchejte koriandr a na závěr také sekanou petrželku.
7. Podávejte s dílky citronu, se skořicí a lehce nasucho opečeným toustovým chlebem.

Tip: Místo namočené cizrny se může použít slitá cizrna z konzervy a místo čerstvých rajčata konzervovaná loupaná.

Žádné komentáře:

Okomentovat