středa 26. června 2013

Jahodové pokoušení

Sezóna jahod pomalu vrcholí, takže je čas pochlubit se nějakým skutečně dobrým jahodovým receptem! Hledala jsem dlouho a intuice mě přivedla k téhle pochoutce. Skoro bych řekla, že je to taková malá letní bomba! Jahůdky, tvaroh a kokos se ideálně doplňují a já věřím, že si tenhle rychlý koláč zamilujete!
P.S. Omlouvám se za nekvalitní fotografii, ten Samsung fakt nebyla dobrá volba :-)

Tvarohový koláč s jahodami a kokosovou závějí
Ingredience (ideální pro jednu kulatou koláčovou formu (průměr 28-30 cm, třeba taková): Na těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 30 g cukru, půl lžičky jedlé sody, nastrouhaná kůra z půlky citronu. Náplň: 250 g netučného tvarohu, 1 celé vejce + bílek, který zbyte z přípravy těsta, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička solamylu, 1 lžíce rumu, kůra z druhé půlky citronu, 250 g jahod (podélně rozpůlených). Drobenka: 50 g másla, 50 g hrubé mouky, 3 lžíce cukru, 50 g strouhaného kokosu.
1. Nejprve připravíme těsto. V misce postupně smícháme všechny ingredience a rukou rychle vypracujeme těsto, které necháme v chladu odležet nejméně 15 minut. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu a vložíme do vymazané formy. Plát těsta důkladně vymačkáme prsty do stran až k okrajům formy a těsto přečnívající přes okraje odkrojíme.
2. Připravíme nádivku. Tvaroh dobře rozmícháme s cukrem, žloutkem, rumem, solamylem a citrónovou kůrou. Ve vedlejší misce vyšleháme do tuha ze dvou bílků sníh s troškou cukru a následně jej lehce, ale důkladně vmícháme do tvarohové směsi a vše rovnoměrně rozetřeme na těsto do formy.
3. Očištěné jahody rozpůlíme a klademe na povrch náplně ve formě.
4. Důkladně promícháme ingredience na drobenku, promneme ji prsty a nasypeme na koláč.
5. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35-40 minut dozlatova.



Žádné komentáře:

Okomentovat