středa 22. května 2013

Po čem rostou svaly...

I se zlomenou nohou se dá vařit, to ne že ne :-) No, člověk u toho teda vypadá asi docela legračně, to určitě. Poprvé v životě jsem docenila miniaturní rozměry mé kuchyňky, vlastně jsem teď několikrát hříšně pomyslela na to, že by mohla být ještě tak o nějakých těch třicet čísel kratší, že by mi stačily snad i dva metry :-) Hrana desky kuchyňské linky se proměnila v madlo pro baletku (s tou sádrou sice tak nevypadám, ale základní postoj na jedné noze a balancování s tou druhou jsou výkonům tanečnic velmi podobné). Taky hozená hrudka másla neskončila hned tam, kde měla, tedy v hrnci s budoucí skvělou fazolovou polévkou, ale za sporákem. No, basketbal mi nikdy nešel, to musím ještě natrénovat, ale odtahování sporáku po kachlové podlaze zvládnu celkem dobře i s tou sádrovou dlahou na noze. Ale dost už popisu artisticko-komických výstupů chaplinovského ražení, jde se na recept!
Vařím teď především dle vlastní fantazie a z toho, co dům dá, tedy především z mých zásob různých těstovin, luštěnin a dalších dobrot. A tak vznikl vlatně i fazolovo-těstovinový salát s tuňákem. Je v něm dost bílkovin, které teď potřebuju, aby mi narostly svaly. Ty berle jsou fakt docela náročné! :-)

Fazolovo-těstovinový salát s tuňákem
Ingredience (4 porce): 250 g těstovin (fusilli), 100 g červených fazolí, 200 g cukrové kukuřice (z plechovky), 200 g cherry rajčátek, střední cibule, konzerva tuňáka, petrželka nebo pažitka, olivový olej, citron, pepř, sůl. Na dochucení: zakysaná smetana, parmezán (nebo jiný sýrdle chuti).
1. Fazole přes noc namočíme, pak uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Necháme vychladnout v misce, ve které budeme salát připravovat. Fazole nabydou a zdvojnásobí (minimálně) svou hmotnost.
2. Uvaříme těstoviny dle návodu, pozor, ať se nerozvaří. Scedíme a necháme také vychladnout a přidáme k fazolím.
3. Dále přidáme scezenou cukrovou kukuřici, na drobno nasekanou cibulku a petrželku (případně pažitku),  lehce vmícháme na čtvrtky pokrájená cherry rajčátka a maso z tuňáka. Osolíme, přidáme pepř, tři až čtyři lžíce olivového oleje a dle chuti i citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme a necháme asi hodinku v chladu odležet.
4. Můžeme podávat posypané parmazánem (případně jiným sýrem dle chuti) a se lžící zakysané smetany.

Žádné komentáře:

Okomentovat