Ačkoli většině z nás nezní slovo hummus nijak lichotivě, skrývá se za ní celkem dobrá vegetariánská pomazánka, kterou lze mazat na chleba, případně pojídat s rozmanitými plackami či jiným pečivem. Slovo hummus bylo odvozeno z arabského ḥimmaṣ, což znamená cizrna. A právě cizrna - neboli římský hrách - je základem tohoto pokrmu. Bývá považována za nejlepší z luštěnin, protože obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu. Vápníku má třebas dvakrát víc než hrách a ovesné vločky. A protože příprava pomazánky není nikterak složitá, můžete se do ní hned pustit.
Hummus
Ingredience: 150 g suché cizrny, 4 stroužky česneku, 0,5 dcl olivového oleje, 1 citron, sůl, římský kmín drcený, 100 g sezamové pasty tahini. Pažitka.
1. Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe
přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu
mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a
necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar.
2. Uvařenou
cizrnu rozmixujeme v kuchyňském robotu společně s česnekem, olivovým olejem, citronem,
římským kmínem a solí na jemnou pastu.
3. Nakonec přidáme sezamovou pastu tahini - tato přísada pokrm zvláční,
spojí a dochutí.
4. Já jsem vmíchala ještě domácí pažitku (posekanou).
5. Hotovou pastu podávanou v miskách či namazanou na chlebech. Na závěr lze jemně zakápnout olivovým olejem.
Dobry den, zaujala me fotka u Vaseho receptu a premyslim, jestli je Vas hummus tak zeleny kvuli pazitce...? Jak to asi muze chutnat? Ja mam rada tradicni sladkou papriku navrch a zakapnout EPOL. Pro srovnani odkaz na muj recept na hummus, zdravim a preji pekny den, http://psychologiechuti.blogspot.cz/2013/02/pekny-hummus.html
OdpovědětVymazatJe to díky pažitce. Ona by tam správně být neměla, ale zrovna byla sklizená :-) Má takovou štiplavou chuť, takže to bylo ostřejší :-)
VymazatJo, a také nemám pořádný foťák, beru to jen na mobil, někdy docela zkresluje. Taktéž zdravím! Blogování zdar! :-)
Vymazat