P. S. Co vlastně o rebarboře víte? Já teda toho tak moc nevěděla, jen že je tak trochu kouzelná, protože ze surového a relativně dost kyselého stavu se během pečení umí změnit na poměrně lahodnou náplň koláče. Ale více o ní najdete třeba zde!
A tady je můj recept...
Rebarborový jogurtový koláč s drobenkou
Ingredience: Těsto: 2 velká vejce, kelímek bílého jogurtu, vanilkový cukr, 120 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 150 g másla, nakrájeného na malé kousky, 3 výhony rebarbory (oloupejte ji a pokrájejte na centimetrové proužky). Na drobenku: 100 g másla, 100 g cukru krupice, 150 g hrubé mouky.
1. Troubu si předehřejte na 160 °C, vymažte plech velký 20 x 30 cm a vysypte ho hrubou moukou.
2. V míse si připravte drobenku: promíchejte zde cukr a mouku a přidejte máslo nakrájené na kousky. Prsty spojte směs tak, aby se dělaly hrudky, které nemusí být stejně velké. Uložte zatím do chladu, ideálně do ledničky.
3. V jiné míse si připravte těsto: metlou (lze i šlehačem) našlehejte vejce, žloutky, cukr a vanilkový cukr. Potom všlehejte jogurt tak, aby hmota zůstala hladká. Postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto rozetřete rovnoměrně na plech, pokryjte ho rovnoměrně rebarborou a zasypte drobenkou.
4. Pečte v troubě asi 30-40 minut. Zda je těsto hotové otestujte klasicky vpichem párátka nebo špejle do těsta (když se na nich těsto nedrží, je koláč hotový).
Žádné komentáře:
Okomentovat