úterý 5. srpna 2014

Osvěžující výlet do Španěl

Na výlet do Španělska se bohužel letos sice asi nevypravím, ale proč si jeho chuť nevykouzlit alespoň na talíři! Právě mi došla z domova zásilka rajčat a okurek, což je ideální příležitost pro vykouzlení pravéšpanělské - přesněji andaluské - studené polévky gazpacho! Je to jednoduchá, rychlá, osvěžující a nízkokalorická vitaminová bomba, kterou údajně vynalezli chudí obyvatelé v Andalusii. Původně tvořil základ jen chléb, česnek a olivový olej. Rajčata se do známého receptu dostala až po objevení Ameriky.
Dnes se studená polévka připravuje nejčastěji z rajčat, paprikových lusků, salátové okurky a česneku a s nadsázkou by se dalo říct, že receptů je tolik, kolik je Andalusanů. Tedy šest milionů... :-)
Polévka se připravuje za studena a potřebujete k tomu především zdatný mixér. Měla by mít konzistenci hladkého krému, ale lze vykouzlit  "hrubší zrno". Dá se jíst lžící, případně popíjet ze sklenice. Musí být ale vždy dobře vychlazená, pak je ideálním osvěžením pro horké letní dny :-)

Gazpacho (čti gaspáčo)
Ingredience: 600 g rajčat, 1-2 červené papriky, 1 středně velká salátová okurka, 1 šalotka nebo menší cibule nakrájené nadrovno, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného octa (sherry, vinného...), 100 ml suchého červeného vína (lze vynechat), bylinky podle chuti (bazalka, petrželka...), sůl, mletý pepř, cukr na dochucení. Na dochucení nadrobno pokrájená okurka, petrželka, černé olivy, krutony z opečeného bílého chleba.
1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky, pokrájenou okurku i oloupaný česnek a mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut).
4. Před podáváním doplňte polévku na kostičky pokrájenou okurkou, bylinkami a pokrájenými černými olivami. Lze přidat i šunku či pokrájené vařené vejce. Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním. Kdo má raději tmavé pečivo, tak jako já, může polévku konzumovat s ním.

Žádné komentáře:

Okomentovat