pondělí 11. srpna 2014

Švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Léto se už přehouplo do své druhé půlky, což znamená, že pomalu začínají dozrávat švestky. Tyhle tmavě modré plody jsou skvělé nejen do koláčů a knedlíků, případně jako základ slivovice, také překvapí i svým poměrně širokým spektrem různých léčivých účinků. Z vitaminů obsahují sice jen vitamin E, zato mají spoustu minerálních látek – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Více se o jejich všestranných účincích můžete dočíst třeba zde.
Já měla - zcela mimořádně - chuťna sladké, a tak jsem se pustila do rychlého jogurtového koláče se švestkami a drobenkou. Není to drobenka ledajaká, ale skořicová. Má zlatavě hnědý nádech a skvělou chuť, která s tou švestkovou výborně ladí.

Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Ingredience: 2 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek, 2 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 bílý jogurt, očištěné a rozpůlené švestky. Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru, lžička mleté skořice.
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
2. V míse ušlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Postupně přimíchejte jogurt a olej a dávejte pozor, aby se hmota nesrazila. V jiné nádobě promíchejte mouku a kypřicí prášek a postupně vmíchejte do tekuté směsi.
3. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy a poklaďte hustě švestkami.
4. Přísady na drobenku promněte a nasypte vše na koláč.
5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20-30 minut, až drobenka zezlátne.

6 komentářů:

  1. Vypadá strašně žravě. =) Na skořicovou drobenku mám zálusk už strašně dlouho, ale při přípravě koláče na nic vždy zapomenu, tak snad jindy :D Na Tvůj blog jsem narazila poprvé, ale už jsem ho stihla celý projet a uložit si pár receptů pro inspiraci. Těším se na další recepty. Vendula

    dobrotydulinka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju z hezký komentář :-) Ta drobenka je taková třešnička na koláči... Skořici miluju, ke švestkám se suprově hodí.

      Vymazat
    2. P.S. Na Dulinku jsem už také narazila, neb mám v Olomouci kamarádku, co se jí říká Dulina, což zas není tak obvyklé...

      Vymazat
  2. Vypadá opravdu hodně chutně! :) Zvu tě k sobě na blog na Corculum give♥away! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a tip... Studuji a virtuálně chutnám :-)

      Vymazat
  3. Miluju švestky, takže určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat