Léto se už přehouplo do své druhé půlky, což znamená, že pomalu začínají dozrávat švestky. Tyhle tmavě modré plody jsou skvělé nejen do koláčů a knedlíků, případně jako základ slivovice, také překvapí i svým poměrně širokým spektrem různých léčivých účinků. Z vitaminů obsahují sice jen vitamin E, zato mají spoustu minerálních látek
– vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na
vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Více se o jejich všestranných účincích můžete dočíst třeba zde.
Já měla - zcela mimořádně - chuťna sladké, a tak jsem se pustila do rychlého jogurtového koláče se švestkami a drobenkou. Není to drobenka ledajaká, ale skořicová. Má zlatavě hnědý nádech a skvělou chuť, která s tou švestkovou výborně ladí.
Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Ingredience: 2 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek, 2 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 bílý jogurt, očištěné a rozpůlené švestky. Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru, lžička mleté skořice.
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
2. V míse ušlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Postupně přimíchejte jogurt a olej a dávejte pozor, aby se hmota nesrazila. V jiné nádobě promíchejte mouku a kypřicí prášek a postupně vmíchejte do tekuté směsi.
3. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové
formy a poklaďte hustě švestkami.
4. Přísady na drobenku
promněte a nasypte vše na koláč.
5. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi
20-30 minut, až drobenka zezlátne.
Vypadá strašně žravě. =) Na skořicovou drobenku mám zálusk už strašně dlouho, ale při přípravě koláče na nic vždy zapomenu, tak snad jindy :D Na Tvůj blog jsem narazila poprvé, ale už jsem ho stihla celý projet a uložit si pár receptů pro inspiraci. Těším se na další recepty. Vendula
OdpovědětVymazatdobrotydulinka.blogspot.cz
Jé, děkuju z hezký komentář :-) Ta drobenka je taková třešnička na koláči... Skořici miluju, ke švestkám se suprově hodí.
VymazatP.S. Na Dulinku jsem už také narazila, neb mám v Olomouci kamarádku, co se jí říká Dulina, což zas není tak obvyklé...
VymazatVypadá opravdu hodně chutně! :) Zvu tě k sobě na blog na Corculum give♥away! :)
OdpovědětVymazatDěkuji za komentář a tip... Studuji a virtuálně chutnám :-)
VymazatMiluju švestky, takže určitě vyzkouším
OdpovědětVymazat